ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Therapeutische kunstvormen

Therapeutische kunstvormen hebben, zoals de naam het zelf zegt, een therapeutisch en dus (zelf)helend karakter. Therapeutische kunstvormen kunnen zowel op cliënten met fysieke, mentale of emotionele problemen worden toegepast, evenals op mensen die aan de een of andere ziekte of aandoening lijden.

Neem euritmie, bijvoorbeeld. Vanaf de buitenkant bezien, herinnert het aan klassiek ballet, maar het wordt meestal minder artistiek en minder lichamelijk geënsceneerd. Euritmie wordt eerder beoefend als een zelfstandige kunstvorm maar ook als onderdeel van omvattender podiumpresentaties. Gecombineerd met geneeskundige kennis wordt het ook bij therapeutische processen ingezet. Op vrije scholen is euritmie opgenomen in het algemene onderwijsprogramma.

Andere voorbeelden zijn schilderen, etsen, boetseren, tekenen, mandala's uitwerken, bloemenschikken, fotograferen, enzovoorts, om maar enkele te noemen. Via deze uitlaatkleppen kan men niet enkel en alleen tot rust komen, maar ook dingen vanuit het onderbewustzijn creëren, die dan daarna door een expert iemand kunnen worden geanalyseerd.

Carl Gustav Jung, bijvoorbeeld, verzocht zijn patiënten mandala's uit te schilderen. Voor hem waren het symbolische zelfexpressies, die hij daarna interpreteerde.

Organisaties gespecialiseerd in therapeutische kunstvormen


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in therapeutische kunstvormen op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht