ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Thanatologie

Thanatologie heeft betrekking op alles wat met de dood te maken heeft. Het woord is uit het Grieks afgeleid. In de Griekse mythologie, bijvoorbeeld, wordt Thanatos beschreven als de personificatie van de dood, en -ologie is gelijk aan het Griekse achtervoegsel 'logia', dat 'spreken' betekent.

Het was de Rus Ilya Ilyich Mechnikov (1845 - 1916), microbioloog en Nobelprijswinnaar, die in 1901 de term introduceerde. Hij is het meest bekend voor zijn werk naar het immuunsysteem. Zijn theorie, dat bacteriën in gefermenteerde melkproducten het leven zouden verlengen, heeft aan de basis gelegen voor het wetenschappelijk onderzoek rondom probiotica.

Zijn eerste vrouw Ludmilla Feodorovitch leed aan tuberculose waaraan ze in 1873 overleed. Haar dood, samen met andere problemen, deden hem een onsuccesvolle zelfmoordpoging doen met een grote dosis opium. Hij trouwde opnieuw in 1875, en zijn tweede vrouw kreeg in 1880 tyfus, wat leidde tot een tweede zelfmoordpoging. In elk geval werd hij er erg ziek van.

Dankzij het feit dat hij bleef leven, ontdekte Metsjnikov rond de jaren 1900 dat het regelmatig gebruik van melkzuurbacteriën in gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, geassocieerd was met gezondheid en ouderdom in Bulgaarse plattelandgemeenschappen. Hij schreef dit, geïnspireerd door het werk van de Japanse wetenschapper Minoru Shirota, toe aan de Bacillus bulgaricus. Na zijn dood heeft het nog lang geduurd voordat zijn theorie omtrent melkzuurbacteriën wetenschappelijk serieus werd genomen.

Thanatologie is in wezen niet onmiddellijk gerelateerd tot palliatieve zorg, noch wordt er een onderzoek gedaan naar de betekenis van Leven en Dood. Thanatologie houdt zich vooral bezig met de wijze waarop met de dood wordt omgegaan en maakt om die reden deel uit van de forensische wetenschap. Bijvoorbeeld: de biologische studie omtrent dood legt ons uit wat er op fysiek gebied precies met de mens gebeurt tijdens het overlijdensproces.

Tevens bestaat er muziekthanatologie, waarbij enkele muzikanten muziek spelen nabij het sterfbed. De muziek, maar ook zang, heeft een meditatieve uitwerking op het brein van de stervende. Naar het schijnt voelt deze persoon zich meer ontspannen en heeft hij minder last van de pijnen.

Organisaties gespecialiseerd in thanatologie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in thanatologie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht