ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Thaise massage

Traditionele Thaise massage, of 'nuat phaen boran', is een meer dan 2.500 jaar oude vorm van lichaamstherapie voor genezing, gezondheid en transformatie. De originele Thaise massage werkt met de vier elementen van de traditionele geneeskunst, zijnde: spirituele- en voedingsondersteuning, kruiden en massage.

Thaise massage is oorspronkelijk uit India afkomstig en samen met boeddhistische monniken naar Thailand gekomen. Hoewel de massage traditioneel door monniken in boeddhistische tempels werd beoefend, is het beroep vandaag de dag niet meer beperkt tot de tempelomgeving. Thaise massage wordt nu overal in Thailand gegeven: op massagescholen, in ziekenhuizen, in hotels, en zelfs op het strand.

Er zijn twee stromingen in de Thaise massage: de noordelijke variant, Nuad Bo-Rarn, en de zuidelijke variant, ook wel Bangkokstijl genoemd. Deze laatste is statischer en wordt veelal als pijnlijker ervaren. Beïnvloed door de Chinese en Indiase massage en yoga, is dit een vrij stevige massagetechniek waarbij de masseur op de energiebanen masseert en rek- en strekbewerkingen uitvoert. De bewegingen lijken vaak sterk op de asanas van yoga en de aandacht voor de drukpunten lijkt op de nadi's uit de Ayurveda en op de meridianenleer uit de Chinese geneeskunst.

Het lichaam van de gemasseerde wordt tijdens een massage in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men deze vorm van Thaise massage ook wel eens schertsend 'yoga for lazy people'. Men wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur, of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. De spieren worden gekneed totdat het laatste restje spanning verdwenen is. Ledematen worden gestrekt en uitgerekt, de rug gebogen tot een soepele kromming. De massage beoogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en deficiënties langs de energielijnen te weg te werken.

Vergeleken met traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruik maakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, stimuleert de Thaise massage weliswaar dezelfde punten, maar met een helende aanraking. Daarom zijn de punten aan minder spanning onderhevig, en de levensenergie, of prana, krijgt gelegenheid om vrij te bewegen. Samen met het beïnvloeden van het energetische aspect, werkt men ook aan het fysieke lichaam. Beginnend bij de voeten en voortschrijdend tot het hoofd, zal het lichaam van de cliënt worden bewogen, losgemaakt en uitgerekt. De combinatie van energetische en fysieke aspecten is uniek aan Thaise massage, en datzelfde geldt voor de gevolgen. Deze oude massage wordt omschreven als een gift voor het lichaam (fysiek), de geest (spiritueel) en het gevoel (emotioneel). Het is een manier om ziekte te verhinderen, een hulpmiddel bij het oplossen van blokkades vóór zij zich psychisch of fysiek manifesteren, en voor het verhogen van de flexibiliteit. Tijdens de Thaise massage wordt gemakkelijk zittende kleding gedragen en de massage gebeurt op een futon, of matras.Volgens ingewijden voorkomt en verhelpt Thaise massage zowel lichamelijke als psychische klachten en stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem waardoor men weer energie krijgt. Chronische vermoeidheid, rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten en een slechte doorbloeding kunnen - naar men beweert - door Thaise massage worden verholpen. Het zorgt voor versoepeling van de weefsels (huid, spieren, zenuwbanen en gewrichten) en verbetert de bloedcirculatie. Het bestrijdt stress en vermindert depressieve gevoelens. Op geestelijk/spiritueel vlak verleent het een gevoel van continuïteit aan het lichaam; het zorgt voor stroming en activeert Chi.

Nota: Chi - ook wel als ch'i, qi, ki of gi vernoemd - is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat. Verwijzingen naar qi of soortgelijke filosofische concepten, als een soort van metafysische energie die levende wezens in stand houdt, vormen onderdeel van veel religies, vooral in Azië.

Organisaties gespecialiseerd in thaise massage


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in thaise massage op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht