ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stoomcabines

Stoomcabines lijken in veel opzichten op sauna's, maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo is de temperatuur in een stoomcabine lager dan in die van een sauna. Maar, omdat de luchtvochtigheid dan weeral hoger is, zal de lichaamstemperatuur net zo snel omhoog gaan.

Een stoombad is een warme ruimte van 40 à 60 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid van tussen de 80% en de 98%. In deze ruimte kan de huid worden gereinigd door enige tijd - 10 à 20 minuten - daar te verblijven, waardoor de huidporiën open gaan staan en het vuil, door het vele zweten, naar buiten gedreven wordt. De luchtwegen worden vrijgemaakt, de bloedcirculatie verbetert, waardoor de huid zachter en soepeler wordt. Naast de huidreiniging heeft een stoombad ook een ontspannen uitwerking op zowel de spieren evenals op de psyche van de mens.

Het nemen van een stoombad kent ongeveer eenzelfde ritueel als bij de sauna gebruikelijk is, waarbij opwarmen en afkoelen elkaar afwisselen. Anders dan bij een saunacabine neemt men in een stoombadcabine vaak geen handdoek mee, omdat men er niet op zit.

Stoombaden waren vroeger vooral te vinden in het Turks Ottomaanse Rijk als onderdeel van een hamam, een Turks badhuis. Hierdoor komt het dat een stoombad weleens aangeduid wordt als 'Turks stoombad'. Maar, het Romeinse sudatorium leek hier ook wel op, zijnde: een kleine ronde, van baksteen gebouwde, zweetruimte in een Romeinse thermen. De luchtvochtigheid in die ruimte was vrij hoog, vermoedelijk meer dan 75%, vanwaar een temperatuur van rond de 50 graden Celsius voldoende was voor het zweeteffect.

Een stoomcabine is gewoonlijk even groot als een douchecabine en werkt met een stoomapparaat. Bij de meeste stoomcabines wordt er tegenwoordig meestal een speciale stoomgenerator gebruikt. Vaak wordt aan het water van de stoomgenerator een verkwikkende geurstof toegevoegd, zoals: eucalyptus, dennen of citroen, bijvoorbeeld. 

Organisaties gespecialiseerd in stoomcabines


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in stoomcabines op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht