ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Poëet

 
Een poëet, of dichter, is iemand die poëzie schrijft. Het woord ‘poëzie’ komt van het Griekse ‘poiein, dat 'creëren' betekent. De dichter is dus een schepper, een uitvinder van expressieve vormen. De dichter kan gezien worden als de erfgenaam van een lange mondelinge traditie waarin de muzikaliteit van de tekst benadrukt wordt. Dichters bestaan al zeker sinds de oudheid, in verschillende culturen en periodes. De geschiedenis van dichters is zo divers als de literatuur die ze hebben geproduceerd.

Dichters zijn in het algemeen schrijvers, die het gedicht als hun belangrijkste creatieve product zien. Een echt sluitende definitie ontbreekt, want zoiets als een 'beroepsgroep van dichters' bestaat niet.

Soms wordt al eens het onderscheid gemaakt tussen 'echte' dichters, en zondagsdichters, maar ook dat is arbitrair. Een zondagsdichter is iemand die af en toe een gedicht schrijft voornamelijk om zijn gevoelens te uiten.

Heel wat dichters die nu geroemd worden, zoals Hugo Claus, zijn bijvoorbeeld ooit begonnen met een poëziebundel in eigen beheer uit te geven. Wat iemand tot dichter maakt, is dus niet direct gerelateerd aan succes of publicatie in een bekend tijdschrift.

Het romantische beeld van de dichter is iemand met een verhoogde gevoeligheid, een visionair, die met enkele woorden of zinnen dingen kan beschrijven, net als een Japanner met enkele borstelstreken verf op een doek zet om iets uit te beelden.

Organisaties geregistreerd als poëet


  • Vind nog meer organisaties geregistreerd als poëet op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht