ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ozontherapie

Ozontherapie is een medische behandeling, waarbij de patiënt direct of indirect in aanraking komt met ozongas. De stof Ozon is in de 19e eeuw ontdekt door de Duits-Zwitserse scheikundige Christian Friedrich Schonbein (1799 - 1868), die zijn ontdekking noemde naar het Oudgriekse 'ozein', dat 'stinken' betekent.

Op 22 september 1896 patenteerde de geniale uitvinder, Nikola Tesla, zijn eerste ozongenerator in de Verenigde Staten en richtte hij in 1900 de 'Tesla Ozon Company' op.

In de jaren dertig van de vorige eeuw paste de Oostenrijkse arts Erwin Payr ozongas toe bij de behandeling van gangreen, de beruchte koudvuurinfectie waarbij vingers, tenen of hele ledematen letterlijk kunnen afsterven.

Ozongas is een soort 'opgeladen' zuurstof. Het komt van nature voor in de dampkring door de inwerking van de ultraviolette zonnestraling op de aanwezige zuurstof. Ook bij onweer ontstaat er ozongas doordat de bliksem de in de lucht aanwezige zuurstof oplaadt.

Voor medische doeleinden wordt ozongas kunstmatig gemaakt in een apparaat waarin de zuurstof wordt opgeladen middels elektrische hoogspanning. Ozongas kun je dus aanzien als zuurstof waaraan extra energie werd toegevoegd. Hoewel men niet precies weet waarom en hoe ozongas op het menselijk lichaam inwerkt, is het misschien verklaarbaar door deze extra energie, die in het lichaam wordt toegevoegd.

Hoe gaat een ozonbehandeling in zijn werk?

De meest gangbare vorm van ozontherapie is de zogenaamde 'grote eigenbloed behandeling'. Hierbij wordt 100 of 200 milliliter bloed van de patiënt afgetapt waarna er in een luchtledige fles ozongas aan wordt toegevoegd. Vervolgens wordt dit bloed door middel van een infuus weer terug in de bloedbaan van de patiënt gebracht, zodat de ozon door het hele lichaam gaat circuleren. Zulke behandelingen duren een minuut of 20 en kunnen 1 of 2 keer per week worden toegepast.

Ook kan ozon op andere wijzen worden toegediend, zoals via onderhuidse injecties of via de darm, de huid of het mondslijmvlies. In de natuurgeneeskunde wordt ozontherapie vaak in combinatie met andere behandelmethoden toegepast of worden er voedingssupplementen voorgeschreven die het effect van de ozonbehandeling versterken.

Wat merk je van ozontherapie en tegen welke ziekten kun je het gebruiken?

Als ozongas in het lichaam binnenkomt, dan heeft dat drie effecten. Ten eerste, wordt de doorbloeding verbeterd. Ten tweede, werkt het ontsmettend, want ozongas doodt bacteriën en virussen. Op de derde plaats voelt de patiënt zich energieker en beter in zijn, of haar vel.

Ozon is nochtans geen wondermiddel en niet alle kwalen zijn er volledig mee te genezen. Maar bij heel veel ziekten is elke mogelijke vermindering van de klachten, of een ondersteuning waardoor je je wat lekkerder voelt, naar het schijnt al mooi meegenomen. Er bestaat een hele waslijst van totaal verschillende ziekten die door middel van ozontherapie behandeld kunnen worden.

Allereerst problemen met de doorbloeding zoals altijd extreem koude handen en voeten hebben, dit heet het 'syndroom van Raynaud'. Maar ook ernstigere doorbloedingsstoornissen van de hersenen en het hart. Infecties kunnen worden tegen gegaan met de ontsmettende werking van ozongas, zowel als ze zijn veroorzaakt door bacteriën, virussen als door schimmels als, bijvoorbeeld, Candida. Brandwonden, huidziekten en open, ontstoken wonden kunnen behandeld worden, evenals problemen aan de ademhalingswegen zoals astma, hooikoorts en allergie.

Ozontherapie is bruikbaar in geval van verstopping en ontstekingsprocessen in de darm, waarbij het ozongas direct in de darm wordt ingebracht. Chronische pijnen zijn behandelbaar, ook pijn die wordt veroorzaakt door reumatische klachten of beschadigde zenuwen. Vroeger werd algemeen aangenomen dat ozongas ook goed tegen kanker zou werken maar inmiddels is uit onderzoek gebleken dat dit niet het geval is. De ozon heeft helaas geen effect op de kankercellen of tumoren, maar wel kan een kankerpatiënt zich beter gaan voelen door de ozontherapie, ook kunnen de negatieve effecten van chemokuren ermee worden verlicht. Ook stofwisselingsstoornissen kunnen worden behandeld, alsmede zalen als een te hoog cholesterol en diverse oogziekten.

Naast deze lokale stoornissen kunnen meer algemene klachten worden behandeld omdat ozontherapie de algemene conditie verbetert. Je kunt dan denken aan problemen als energiegebrek en onverklaarbare moeheid en burnout klachten. Na een infectieziekte kunnen ozonbehandelingen helpen met het opruimen van de infectie, die anders nog voor een lange nasleep met aanhoudende vermoeidheid kan zorgen. Eigenlijk kan ozontherapie worden ingezet bij iedere algehele verzwakking van het lichaam, door al dan niet verklaarbare oorzaken. Zelfs wisselende stemmingen en depressieve klachten lenen zich goed voor behandeling met ozontherapie. Als je volledig gezond bent, dan kun je door middel van ozontherapie je sportprestaties verbeteren, of preventief allerlei  ouderdomskwaaltjes voorkomen.

Is ozontherapie wetenschappelijk bewezen?

Hoewel er tal van artsen, therapeuten en hun patiënten laaiend enthousiast zijn over de resultaten van ozontherapie is de werking van ozongas op het menselijk lichaam wetenschappelijk gezien niet afdoende onderzocht en verklaard.

Ozontherapie is in de medische wereld dan ook behoorlijk  omstreden, waarbij de tegenstanders aanvoeren dat ozon ronduit giftig is. Maar misschien is het een kwestie van 'onbekend maakt onbemind'. Hoe dan ook, in Nederland en België wordt ozontherapie maar heel beperkt toegepast. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar de ozonbehandelingen al decennia lang worden toegepast en nog steeds aan de orde van de dag zijn. Een behandeling met ozongas is in Duitsland een volwaardige medische behandeling, die niet alleen in praktijken voor natuurgeneeskunde wordt gegeven, maar ook in huisartspraktijken en in ziekenhuizen.

Ook in de sportwereld wordt van ozonteharpie gebruik gemaakt en het Belgische gerecht startte begin 2013 een onderzoek naar mogelijke bloedoping bij wielrenners, hetgeen dan weer een bewijs kan zijn dat het niet zo schadelijk is als men verondersteld?

Tot besluit - Een kleine waarschuwing: Ozontherapie mag alleen door een arts, of door een100% bevoegde natuurgeneeskundige worden toegepast.

Lees ook deze tekst.

 

Organisaties gespecialiseerd in ozontherapie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in ozontherapie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht