ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oude tradities

Een traditie, afgeleid van het Latijnse 'trádere' dat 'overleveren' betekent, is een gebruik of gewoonte, die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is, bijvoorbeeld, het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit.

Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatief, dat remmend op de vooruitgang kan inwerken. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend; 'veranderen', meestal in de zin van nieuwe verpakkingen met eenzelfde inhoud.

Soms worden tradities geschapen om een nationale identiteit, en daarmee nationale eenheid te bevorderen, wat Eric Hobsbawm (1917 – 2012) en Terence Osborn Ranger (1929) 'uitgevonden tradities' noemden.

Er zijn vele soorten tradities, waaronder:

- doorgeven van bepaald cultureel erfgoed, kennis en praktijk;
- sporten in een bepaald gebied;
- herdenkingen van belangrijke mensen uit de geschiedenis;
- het zingen van liederen bij speciale gelegenheden;
- het overleveren van de leermeester op de leerling van bepaalde kenmerken in een kunststijl, of leerstelling.
- rituelen in bepaalde godsdiensten en het aanbidden van bepaalde goden; dit, afhankelijk van cultuur tot cultuur.

Tradities kunnen zowel op grote als op kleine schaal voorkomen. Zo viert men over de gehele wereld Oud en Nieuw, maar kent niet iedereen het Sinterklaasfeest en wordt er niet overal Kerstmis gevierd.

Ook inzake zeden en gewoonten, of gebruiken - zoals bij geboorte, huwelijk of begrafenis - en bij gelegenheid van bepaalde kalenderdagen: zoals het feit dat bepaalde volkeren Nieuwjaar op een andere datum vieren, bijvoorbeeld.

De term 'oude tradities' doet ons ook misschien onmiddellijk, en soms met heel wat nostalgie, denken aan filmen zoals 'Fiddler on the roof'.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in oude tradities


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in oude tradities op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht