ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mantra's

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak, of een lettergreep die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed. In sommige gevallen wordt hij herhaald en is hij bedoeld als een continue recitatie, chant genoemd. Voor de herkomst van het woord mantra zijn er verschillende verklaringen.

Volgens velen is het een combinatie van de Sanskriet woorden manasah (denken) en tra (bevrijding, door beheersing van dat denken). Mantra's worden veelal gezongen tijdens meditaties, offerplechtigheden of trouwceremonies door de Pandits, Brahamana's en soortgelijke heiligen.

In vroegere tijden zoals het 'saty-yuga', de gouden tijd, duizenden jaren geleden, konden brahmanen de mantra's op zo'n perfecte manier uitspreken, dat er direct een effect waarneembaar was. Tegenwoordig is het niet gemakkelijk de juiste leermeester te vinden die weet hoe het precies moet. Het is beter een mantra éénmaal op te zeggen, dan het duizendmaal te herhalen.

Anderzijds heeft het non-stop opzeggen van mantra’s het effect dat men in die ogenblikken aan niets anders denkt.

Hoewel het woord mantra uit het Sanskriet komt, worden in feite in alle religies vele, telkens verschillende, mantra's gebruikt voor verschillende doelen. Bijvoorbeeld om een status van trance ,of om geestelijke zuivering te bereiken, voor het verkrijgen van siddhi's (mystieke vermogens) of om de genade de van een godheid krpa) te verwerven, enzovoorts.

In het hindoeïsme wordt Aum, of Om, in het algemeen als de basismantra beschouwd. Het woord Om heeft echter een veel diepgaandere betekenis. Het is niet alleen de betekenis van het woord dat hierbij van belang is, maar ook de betekenis van de klank is primordiaal. Indien men beide betekenissen goed begrijpt, kan men die Om-klank op de juiste manier in zichzelf uitvoeren.

Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt. Vandaar ook dat vaak belang gehecht wordt aan de juiste uitspraak. Volgens sommige theorieën geeft deze klank ook een opstijgende lijn langs de chakra's weer. Ook hier is het van belang de juiste leermeester te ontmoeten, die het kan voordoen.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in mantra's


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in mantra's op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht