ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mantelzorg

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

Het woord 'mantelzorg' is een uitvinding van Joop Hattiga Verschure en het werd voor het eerst gebruikt in 1970. Soms gebruikt men in plaats van het woord mantelzorg het begrip 'naastenzorg' of 'familiezorg' maar de voorkeur gaat naar het begrip mantelzorg.

Door de vergrijzing van de bevolking is er steeds meer nood aan zorg. In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, het is moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen, veel mantelzorgers zijn overbelast, en zeer velen onder hen maken extra kosten, die dus nooit worden terugbetaald.

Mantelzorg is belangrijk in de voortdurende veranderende maatschappij waar alles steeds sneller lijkt te gaan en de levensverwachting hoger wordt. Steeds meer mensen zullen in de toekomst beroep moeten doen op een mantelzorger. Iedereen heeft wel eens een helpende hand nodig maar toch is het niet altijd zo vanzelfsprekend om die helpende hand uit te reiken.

Jaarlijks is er de 'Dag van de Mantelzorg'. In het hele land worden dan activiteiten georganiseerd om mantelzorgers een hart onder de riem te steken. De Dag van de Mantelzorg vindt plaats in de Week van Chronisch Zieken in november.

Organisaties gespecialiseerd in mantelzorg


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in mantelzorg op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht