ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Keltische mythologie

Mogelijk ook bekend als religies.

Van de oorspronkelijke Keltische mythologie is er spijtig genoeg zeer veel verloren gegaan. Maar, dankzij het feit dat monniken indertijd zeer veel verhalen hebben opgetekend, zijn er zowel in Engeland, Ierland en Schotland nog wel enkele geschreven bronnen gekend. Hoe oud die verhalen zijn, weet niemand.

De middeleeuwse Welshe prozateksten, gekend onder de naam 'Mabinogion', vatten de meeste Brits-Keltische mythologieën samen. Uit de Ierse mythologie is de 'Ulstercyclus' het bekendst.

De Keltische mythologie kent zeer vele goden, godinnen, feeën en elfen, maar ook heksen en druïden, en ooit was het een natuurgodsdienst.

De Ierse mythologie is één van de meest bekende, omdat er aanzienlijke Oud-Ierse en Middel-Ierse bronnen overgeleverd zijn. De goden van de Ierse Kelten werden de 'Tuatha Dé Danann' genoemd: zij zouden de vroegere bewoners van Ierland zijn. Ze vochten met de 'Fomóiri', die werden afgebeeld als reuzen die een hand, oog of voet misten.

De Tuatha Dé Danann waren succesvol en versloegen de Fomóiri. Later, toen de zonen van Míl - waarvan de Ieren af zouden stammen - naar Ierland kwamen, werden zij de Daoine sídhe; wezens, die in de vertalingen vaak feeën, elfen of goden worden genoemd.

Volgens schrijfster Veronica Ions, worden 'Mensen van de sídhe' over het algemeen beschreven als mooi en goed gekleed en hebben vaak bepaalde bovennatuurlijke talenten. Dieren van de sídhe zijn in de literatuur meestal te herkennen aan hun witte huid en rode oren.
 
Hun aanwezigheid werd nog enkel gemarkeerd door de grafheuvels (tumulus of cairn) - zoals hieronder afgebeeld - die in folklore en gebruiken nog herkenbaar zijn op het platteland van Ierland. Ook de Sidhe spreken nog altijd tot de menselijke verbeeldingswereld ...

Organisaties gespecialiseerd in keltische mythologie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in keltische mythologie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht