ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kaartlegger

Mogelijk ook bekend als kaartlegster.

Een kaartlegger is een persoon die aan waarzeggerij doet dankzij gebruikmaking van een spel kaarten. Dit kunnen zowel tarotkaarten evenals gewone speelkaarten zijn. Met waarzeggerij wordt bedoeld, dat de kaarten dingen laten zien die zich in het verleden hebben voorgedaan, maar ook de huidige situatie weergeven, evenals een toekomstbeeld voorspellen.

Een kaartlegger die met gewone speelkaarten werkt, doet aan cartomantie. Wordt er met tarotkaarten gewerkt, dan wordt het tarotmantie genoemd; een term, die men praktisch niet gebruikt.

Zo waren er vroeger kaartleggers die voorkeur gaven hun eigen tarotkaarten te laten ontwerpen. Een mooi voorbeeld is de tarotversie van de occultist Aleister Crowley (1875-1947) die hij samen met de kunstenares en Golden Dawn-lid Lady Frieda Harris (1877 - 1962) samenstelde. Elke kaart uit Crowley’s tarot toont een rijkdom aan symbolen uit astrologie, alchemie en kabbalah. Zelfs de kleuren zijn symbolisch, bijvoorbeeld: om de relatie te tonen met de elementen aarde, vuur, water en lucht.

Crowley schreef ook een boek bij deze tarot die hij ‘The Book of Thoth’ noemde. Hij behield wel de traditionele ordening van de troefkaarten, maar gaf elke kaart van de grote en kleine arcana zelf een kenmerkende naam. De kaart van ‘Het Oordeel’ verving hij door 'De Aeon', waarschijnlijk omdat hij zich stoorde aan de christelijke symboliek van de traditionele kaart.

Organisaties geregistreerd als kaartlegger


  • Vind nog meer organisaties geregistreerd als kaartlegger op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht