ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Holistic pulsing

Holistic pulsing is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door de natuurarts en osteopaat Tovi Browning. Zij is op haar beurt geïnspireerd tot de ontwikkeling van Holistic Pulsing door het werk van Milton Trager, die ook de Tragering ontwikkelde, eveneens een techniek om lichaamsspanning aan te spreken.

Tijdens een behandeling ligt degene die gepulst - of gepulseerd - wordt, de pulsee, met de kleding aan op de rug, buik of zij op een massagetafel. De pulser brengt het lichaam van de pulsee in beweging door het lichaam ritmisch te schudden. Dit schudden wordt 'pulsen' genoemd.

De puls varieert van heel klein tot groot en ruim, van zacht tot krachtig en van gelijkmatig tot verrassend chaotisch. Doordat het lichaam voor ongeveer 75% uit water bestaat, wordt het vrij gemakkelijk in beweging gebracht. Deze beweging echoot als het ware door het hele lichaam heen, net als vele kleine golfjes die zich steeds uitbreiden. De pulsen kunnen gecombineerd worden met wiegende, rollende, strekkende en openende bewegingen.

Het continue ritme van het pulsen kan leiden tot een diepe meditatieve staat, kalmering van het hele zenuwgestel en versterking van het immuunsysteem. Daarnaast stimuleert het pulsen het loslaten van giftige stoffen in het lichaam.

Holistic pulsing werkt niet probleemgericht. De uitgangspunten zijn voornamelijk ontspanning en bewustwording. Het pulsen brengt de aandacht van de pulsee als vanzelf meer in het lichaam waardoor de persoon veel beter in staat is om te voelen hoe het met het lichaam is en wat er verder in het lichaam leeft. Bovendien kan de pulsee zich ook bewust worden van elke emotie die zich achter een lichamelijke pijn schuilt.

Het pulsen laat zien dus waar de energie in het lichaam stagneert. Stagnaties worden door het pulsen voortdurend uitgenodigd mee te bewegen en op te lossen. Het lichaam raakt vrijer van spanning waardoor de pulsee zich meer thuis gaat voelen in eigen lichaam. De basisprincipes van holistic pulsing zijn: gewaarwording, acceptatie en verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leven.

Holistic pulsing wordt, onder andere, aanbevolen bij klachten als hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, chronische vermoeid, stress- en spanningsklachten, maar ook bij zwangerschap. Het is ook aangewezen aan mensen die veel denken en het contact met hun gevoel kwijt zijn; bij verwerking van een intense gebeurtenis in het leven; bij het volgen van een (sap)vastenkuur; en bij het verlangen om via het lichaam meer inzicht te verkrijgen in de psyche.

Voor holistic pulsing bestaan geen contra-indicaties. Bij vrouwen met bekkeninstabiliteit en mensen met hypermobiliteit kunnen strekkende bewegingen beter vermeden worden. Holistic pulsing is een op zichzelf staande behandelmethode, die gecombineerd kan worden met andere methoden zoals fysiotherapie, reinigingskuren, acupunctuur, focussen, psychotherapie, reiki, shiatsu, massage, et cetera. Ook als nazorg bij ingrijpende ziekteprocessen kan holistic pulsing ondersteunend werken.

Een holistic pulsing behandeling duurt, inclusief voor- en nagesprek, circa één uur. Het is belangrijk om na de behandeling veel water te drinken. Op die manier kunnen de afvalstoffen, die door het pulsen in beweging zijn gekomen, goed worden afgevoerd. De helende werking van het pulsen is soms dagen na de behandeling voelbaar. Holistic Pulsing staat voor zachtheid van het ontvangen en geven, een behandeling is nooit pijnlijk en het geeft jou innerlijke kracht.

Organisaties gespecialiseerd in holistic pulsing


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in holistic pulsing op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht