ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Herbronning

Mogelijk ook bekend als herbronnen of retraite.

Met retraite, of herbronning, wordt meestal bedoeld: een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek, geestelijke oefening en bezinning. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep, met de hulp van een leider, gedurende een aantal dagen intensief te mediteren, bijvoorbeeld.

Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richtten zich op verdieping van geloofsinzichten en -beleving. De laatste decennia worden ook retraites georganiseerd buiten het kader van georganiseerde religies, waarin dan de zin van het bestaan, of de persoonlijke verwachtingen in het leven centraal staan.

Een bijzondere vorm van retraite is de zogenaamde 'Ignatiaanse retraite' gebaseerd op de 'Exercitia spiritualia', oftewel de 'Geestelijke Oefeningen' van sint Ignatius van Loyola. Het werk omvat een 200-tal bladzijden en bestaat uit een reeks van gebeden, meditaties en geestelijke oefeningen. De eerste druk ervan verscheen in 1548.

Organisaties gespecialiseerd in herbronning


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in herbronning op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht