ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fonoferese

Mogelijk ook bekend als stemvorkentherapie.

Stemvorkentherapie, ook wel fonoforese genoemd, is in staat om de zelfgenezende eigenschappen van het lichaam bij te staan en te versterken.

Sommige klank- en andere therapeuten werken met stemvorken. Hoe groter de stemvork, hoe lager de frequentie, dus ook: hoe lager de klank. Soms houdt men de stemvork dichtbij het lichaam, andere malen plaatst men er een stemvork op. Als een soort laserstraal wordt een plek in het lichaam dan als het ware los getrild.

Er bestaan tientallen soorten stemvorken, omdat elke stemvork maar één klank van een welbepaald trillingsgetal kan voortbrengen. Velen zijn verkrijgbaar in sets.

Zo bestaat er, bijvoorbeeld, een set van 13 stemvorken, van laag naar hoog, met een frequentie van een reine kwint tussen tweestemvorken. De laagste stemvork komt overeen met de Schumanncaptivity. Dit is een door de NASA gemeten puls die omheen de Aarde zit. Aangezien deze buiten de gehoorgrens ligt, is hij twee keer verdubbeld. Ze hebben een pure klank, zonder boventonen. Ze zijn heel precies gestemd met een frequentieafwijking van 0,25%, normaal is dit 0,5%. Hierdoor kunnen de stemvorken heel precies ingezet worden.

De werkwijze is soms gebaseerd op muzikale motieven, korte melodieën, met een specifiek ritmisch patroon die ontwikkeld zijn door Arden Wilken in 1978. Arden Wilken, muziektherapeute en pianiste, heeft over de hele wereld muziektherapie gegeven en daaruit is het systeem van 'Innersound' ontstaan. 'Innersound' kent verschillende wijzen waarop klank kan worden ingezet: één daarvan is met de stemvorken.

De stemvorken worden altijd in paren naast de oren gehouden. De twee stemvorken, die dan tegelijk gebruikt worden, zijn ten opzichte van elkaar gestemd in een reine kwint. De kwint is een belangrijke toon in onze omgeving. Hij verschijnt regelmatig in het harmonisch spectrum van de stem als boventoon.

Uiteindelijk wordt een paar maximaal een minuut naast de oren gehouden. Een totale behandeling duurt een kwartier tot een twintigtal minuten. De stemvorken werken op zichzelf, er hoeft niet over gepraat te worden. Als therapeut kan wel luisteren naar wat het bij de cliënt teweegbrengt.
 
Naast de basisbehandeling zijn er paren van stemvorken - die, wanneer je ze laat klinken in een bepaalde matrix naast de oren, corresponderen met specifieke energievelden die je in en om je lichaam hebt:

  1. Voeten, benen tot romp. Zorgen voor psychische ruimte en adem.
  2. eierstokken, prostaat. Staat voor de expressie van emoties
  3. maaggebied, solar plexus
  4. hart en handen
  5. keel
  6. hoofd

De klanken van twee stemvorken veroorzaken een golf van expansie en samentrekken door het hele lichaam. Deze golf heeft de vorm van een lemniscaat, een vloeiende doorlopende beweging. Dit voel je in je oren, gaat door het ruggenmerg: de hersenvloeistof, wordt kortom heel snel vervoerd door je lichaam. Het werkt in op bindweefsel en celniveau. Spanningen en blokkades worden losgetrild en er ontstaat langzamerhand een diepe ontspanning. Zowel het lichaam als het gehele elektromagnetische veld dat een mens omgeeft wordt bereikt. Het lichaam kan zich herstellen zodat de energiehuishouding opnieuw een balans kan vinden en zich kan verbinden met de rest van het gehele lichaam.

In de hersenen vindt ook ontspanning plaats, waardoor bepaalde patronen niet automatisch meer verbonden worden en er nieuwe verbindingen kunnen gemaakt worden.

Fonoforese is een op zich zelf staande therapie, maar de stemvorken kunnen natuurlijk ook worden ingezet naast andere behandelingen.


 

Organisaties gespecialiseerd in fonoferese


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in fonoferese op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht