ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Mogelijk ook bekend als emdr.

EMDR, de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is in 1987 in de Verenigde Staten geïntroduceerd door psychologe Francine Shapiro om posttraumatische stress te behandelen. Volgens haar kan een trauma, zelfs als het ogenschijnlijk onschuldig is, het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken verstoren: het kan 'geblokkeerd' blijven op de traumatiserende gebeurtenis.

Om de stoornis die daaruit voorkomt te overwinnen laat de therapeut zijn cliënt zich onderdompelen in de traumatische herinnering. Dan stimuleert hij afwisselend de linker- en rechterkant van de hersenen met oogbewegingen of auditieve of tactiele prikkels.

Onderzoek heeft de doeltreffendheid van deze methode aangetoond, vooral bij de behandeling van oorlogsveteranen uit Vietnam. De hersenstimulatie zou eenvoudigweg lijken op gedragstherapie met exposure. Er is steeds meer bewijs dat de methode ook bij andere klachten effectief kan zijn, bijvoorbeeld: bij angst en bij chronische pijn.

EMDR en Hypnose: suggestieve elementen...

Bij nadere beschouwing lijkt de verwerkingsfase van EMDR duidelijk verwant aan inductietechnieken die gebruikt worden bij hypnose. Vooral de aandachtsfixatie gekoppeld aan de passiviteitssuggestie is een centraal element in veel inductietechnieken. De cyclische herhaling ervan versterkt het effect en hiermee vertoont emdr een opvallende gelijkenis met de inductietechniek van Langen.

Organisaties gespecialiseerd in eye movement desensitization and reprocessing


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in eye movement desensitization and reprocessing op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht