ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eutonie

Eutonie, een methode voor zelf-ontwikkeling, werd samengesteld door Gerda Alexander (1908-1994), een Deense onderwijzeres. Geboren in het Duitse Wuppertal, verhuisde ze in 1929 naar Denemarken.

Eutonie betekent: evenwichtige spanning (Grieks 'eu'= goed, juist, harmonisch en 'tonos'= spanning). Eutonie is dus: op zoek gaan naar wat voor jou de juiste spierspanning, of spiertonus, is. Eutonie brengt ontspanning waar teveel spierspanning is - en, waar de tonus te zwak is, komt meer stevigheid. Volgend de beoefenaars ervan leer je hoe je bewust jouw energie kunt beheren en doseren. Het zou je meer 'wakker' aanwezigheid' schenken. Volgens hen is eutonie om die reden veel meer dan gewone massage of relaxatie.

De eutonie, die een grote alertheid en een scherpzinnige waakzaamheid zou ontwikkelen, brengt de persoon tot onbevooroordeelde zelfobservatie en bestendigere zelfwaarneming. Dit zou het sluimerend potentieel in de mens wekken, zodat hij/zij op een geheel nieuwe manier zichzelf ter hand kan nemen, een hogere zelfbeschikkingscapaciteit verwerft en zijn/haar lichaam in een totaal nieuw beheer neemt. Het regelmatig oefenen zou het toenemend lichaamsgevoel ontvouwen tot lichaamsbewustzijn.

Fijnzinnig voelen en behoedzaam 'contact-ervaren' bewerken dat de tonus zich meer en meer vanzelf regelt, en openen een nieuwe weg om met spanning en pijn om te gaan. Het grondcontact - primordiaal in dit werk - wordt na een zekere tijd een verworvenheid in alle levensomstandigheden, wat leidt tot standvastigheid. Het skeletbewustzijn brengt orde in de eigen structuur en het vermogen innerlijk bij te sturen. Zo wordt minder en minder onnodige spanning opgebouwd, hetgeen een economische en natuurlijke beweging tot gevolg kan hebben.

De eutonie leert geduldig wachten ... schept ruimte tot bereidheid en nawerking, waardoor elkeen zijn eigen ervarings- en verwerkingsritme zou kunnen ontdekken.

Het doorwerken van de fundamentele menselijke houdingen liggen, zitten en staan zouden in hun dagelijkse toepassing een hogere kwaliteit van aanwezigheid, draag- en daadkracht geven. Deze klaardere omgang met zichzelf zou eveneens klaarheid in het denken kunnen verschaffen.

Samen met de tot nog toe onbekende lichamelijke intelligentie, kunnen er zich verborgen bronnen van creativiteit openbaren, waardoor de persoon kan groeien in zelfkennis, zelfrespect, innerlijkheid en uitdrukkingsvermogen.

Organisaties gespecialiseerd in eutonie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in eutonie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht