ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dubbellichaam

Het dubbellichaam, ook weleens 'etherisch dubbel' genoemd, is een term uit de werelden van de parapsychologie, theosofie en het hylisch pluralisme, waarmee het zogenoemd 'energielichaam', of 'energetisch lichaam' van de mens wordt bedoeld, niet te verwarren met het astrale lichaam.

Het etherisch dubbel bestaat - naar men beweert - naast het fysieke lichaam. Het is slechts één van de vele andere subtielere lichamen en een blauwdruk, of bouwplan, waarnaar het stoffelijke lichaam is opgebouwd. Aristoteles gebruikte het woordje 'entelechie' in de betekenis van de menselijke ziel als eerste werkelijkheid van het natuurlijke lichaam. Maar later zou de vitalistische filosoof Hans Driesch (1867 - 1941) deze aristotelische term gebruiken in de neovitalistische biologie voor een mogelijke doelgerichte onstoffelijke kracht, die werkzaam zou zijn binnenin het organisme. In de Indiase mystiek verkreeg deze kracht de naam 'Linga Sarira'.

De Linga Sarira, als etherisch dubbel, is de verdeler van de levensenergie van de zon en de plaats waar zich de chakra's zouden bevinden. Anders dan het astrale en mentale lichaam blijft het etherisch dubbel altijd verbonden met het fysieke lichaam en verlaat het tijdens de slaap nooit dat fysieke lichaam. Alleen onder narcose verlaat het etherisch dubbel het lichaam.

Het etherisch dubbel zou, in tegenstelling tot het astraallichaam, wel een massa hebben. Een zekere Dr. MacDougall van het Massachusetts General Hospital mat hiervoor in het begin van de 20e eeuw een waarde van ongeveer 70 gram. Anders geformuleerd: het etherisch dubbel zou ongeveer 1/1000e van ons lichaamsgewicht wegen. 

Bij de dood valt het stoffelijk lichaam uit elkaar evenals het dubbellichaam.

In de Vedanta is de Linga Sarira het voertuig van het bewustzijn dat door de tendensen van alle vorige levens - 'bhavas' genoemd - wordt aangedreven. Linga kan worden vertaald als 'karakteristiek merkteken', maar ook als 'vergankelijkheid', en de term 'Sarira' als 'vorm' of 'matrijs'. Een synoniem voor Linga Sarira is Karana, dat 'instrument' betekent, verwijzend naar een 'werktuig'.

De Linga Sarira bestaat uit 25 tattvas en het kan niet bestaan zonder een stoffelijk lichaam, net zoals een schaduw niet kan bestaan zonder iets dat de schaduw afwerpt.

H. P. Blavatasky schreef over de Linga Sharira, niet enkel en alleen als dubbellichaam, maar ook als astraal lichaam. Maar in Theosofische kringen werd het niet door iedereen aanvaard. Annie Besant, bijvoorbeeld, noemde de Linga Sarira het 'etherisch dubbel' en C.W. Leadbeater gaf aan het emotionele lichaam de naam van astraal lichaam, en dus niet aan het dubbellichaam.

Alice Bailey associeerde de Linga Sarira met de menselijke aura dat met de Kirlian fotografie kan worden gefotografeerd. Max Heindel verdeelde het subtiele lichaam dan weer in het vitale lichaam en in een begeertelichaam.

Aleister Crowley refereerde eerder naar het zogenaamde Lichtlichaam, maar dat lichaam kon men slechts ontwikkelen dankzij oefening, ervaring, onbuigzame zelfdiscipline, het uitvoeren van rituelen en door het aannemen van diverse godvormen.

George Ivanovitch Gurdjieff sprak ook over subtielere lichamen maar een Linga Sarira, in de betekenis van dubbellichaam,  komt in zijn leerstellingen niet voor.

Organisaties gespecialiseerd in dubbellichaam


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in dubbellichaam op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht