ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Caycediaanse sofrologie

Mogelijk ook bekend als sofrologie.

Sofrologie, ook gekend onder de benaming Caycediaanse sofrologie, werd ontwikkeld door de in 1932 in Spanje geboren Professor Alfonso Caycedo, dokter in de geneeskunde en neuropsychiater. In 1960 stichtte hij de school voor Caycediaans Sofrologie.

De term 'sofrologie' is afkomstig uit het Grieks: 'Sos' = harmonie - 'Phren' = bewustzijn, geest - 'Logos'  = studie, wetenschap.

Alfonso Caycedo verdiepte zich in oosterse meditatietechnieken: sofrologie is geïnspireerd op yoga, boeddhisme, hypnose en zen meditatie. Caycedo combineerde namelijk de fenomenologische methode met Oosterse technieken die hij bestudeerd heeft tijdens zijn ontmoeting met Oosterse meesters, hun technieken en hun verschillende vormen van existentie. Op die basis creëerde hij een nieuwe methode, die hem zou toelaten enkele Oosterse processen te gebruiken als percussiemiddel van het bewustzijn en aanwezigheid van het lichaam in het mentaal proces.

Sofrologie is een ontspanningsmethode waarmee men, onder andere, beter bewust wordt van het eigen lichaam.

Concreet, zijn het dynamische ontspanningsoefeningen aangevuld met visualisatie, die zorgen voor een actieve stimulatie van het brein, via de gevoelshersenen, zijnde: het limbische systeem. De visualisatie vindt plaats als men in een diepe ontspanning is, net vóór het slapen gaan, bijvoorbeeld.  

Sofrologie wordt toegepast op veel verschillende gebieden: in de geneeskunde, bij het behandelen en voorkomen van (psychische) ziektes en klachten, maar ook pedagogisch, als voorbereiding op bepaalde gebeurtenissen, zoals topsport, examens, een chirurgische ingreep en een bevalling.

Sofronisatie op zichzelf is naar het schijnt al een uitstekend middel om: vermoeidheid te bestrijden, concentratievermogen te vergroten en om zich beter voelen in het eigen lichaam.

Nog belangrijker dan het ontspannen, is het positief leren denken. Elke positieve gedachte heeft een positieve weerslag op elk psychisch element. De positieve actie is een fundamenteel basisprincipe van Sofrologie. Wanneer men dit geïntegreerd heeft, kan men beter het hoofd bieden aan moeilijke situaties in het leven.

In de Sofrologie bestaat er eveneens een techniek waarmee men zich kan voorbereiden op, bijvoorbeeld: een examen, een wedstrijd, een sollicitatie, samenwerking, teamwork, een bevalling, enzovoorts.

Organisaties gespecialiseerd in caycediaanse sofrologie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in caycediaanse sofrologie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht