ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bezweringen

Bezweringen zijn spreuken die door tovenaars, sjamanen, magiërs, bezweerders en heksen worden uitgesproken: meestal om entiteiten op te roepen - of, om een vervloeking of bescherming over iemand uit te spreken. Vooral in de wereld van de magie verwijst het naar het manipuleren van de 'werkelijkheid' door middel van rituelen.

Andere woorden voor bezweringen zijn magische spreuken en incantaties, en worden in de meeste gevallen uitgevoerd tijdens een ritueel waarbij gezang, of gebed aan de pas kan komen. Soms roept men er de een of andere godheid, djinn of entiteit bij op om de bezwering, meestal in de vorm van de een of andere vloek of gunst die men wil verkrijgen, te versterken, of uit te voeren.

Ook dingen kunnen bezworen worden, zoals talismans, bijvoorbeeld, waaraan men bepaalde eigenschappen toevoegt, die aan de drager ervan attributen verleent die hij voordien niet bezat.

De spreuken, die men bij bezweringen gebruikt, staan meestal in een boek afgedrukt. De 'Necronomicon', een fictief boek, ontsproten aan het brein van de schrijver Howard Phillips Lovecraft, is daarvan een mooi voorbeeld. De inhoud van de Necronomicon is echter dermate gruwelijk, dat veel lezers van dit boek - volgens Lovecraft - hun verstand erbij verliezen...

Een beter voorbeeld is vooral is het alom bekende Egyptische Dodenboek. De bezweringen, of spreuken, worden vaak begeleid door een zogenaamde 'vignette': een symbolische representatie die de inhoud van de spreuk samenvat. Het doel van de spreuken was om de ziel van de dode te voorzien van middelen om de reis in het hiernamaals te overleven door haar de nodige bescherming te bieden.

Centraal staat het thema van het Dodenoordeel, waaraan elke overledene onderworpen wordt, vooraleer deze reis doorheen het hiernamaals te kunnen ondernemen.

Tijdens het tribunaal, waar de overledene beoordeeld wordt door 24 rechters, doet de overledene een negatieve confessie. Hij noemt daarbij allerlei slechte zaken op die hij tijdens zijn leven niet heeft gedaan, waardoor hij dus zijn zonden ontkent. Het hart van de overledene wordt daarna in een weegschaal gewogen, waarbij Ma'at, de gerechtigheid, in de symbolische vorm van een veer als tegengewicht dient.

Als het hart even licht was als de pluim, en dus niet verzwaard door zonde, werd de dode toegelaten in de onderwereld bij Osiris. Maar, als het hart zwaar van de zonde was, werd de overledene aan stukken gescheurd door Ammit, afgebeeld met het hoofd van een krokodil, de voorzijde van haar lichaam van een leeuw of luipaard, en met haar rug in de vorm van een nijlpaard.

Organisaties gespecialiseerd in bezweringen


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in bezweringen op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht