ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aanraaktherapie

Aanraaktherapie is een verzamelnaam - of, beter gezegd: een andere naam voor haptotherapie en refereert ook naar de diverse massagetherapieën. In wezen zijn er dus verschillende soorten van aanraaktherapieën. De term zélf is ontleend van het Engelse 'Touch Therapy'.

Aanraak- of massagetherapieën en haptonomie, toegepast op de terreinen van groei en ontwikkeling, hechting, stressreductie, pijnvermindering, immuunfuncties en auto-immuunziekten, kunnen voor verlichting zorgen. Ook kan het de bedoeling zijn om een persoon terug in aanraking te brengen met het eigen gevoelsleven. Aanraking wordt door sommigen aanzien als een primaire levensbehoefte. Ook babymassage, bijvoorbeeld, wordt om die reden als een haptonomische therapie aanschouwd.

Therapeuten omschrijven ‘aanraak- of massagetherapie’ als 'het manipuleren van zachte weefsels voor therapeutische doeleinden, uitgevoerd door daarin speciaal getrainde therapeuten'.

Technieken van lichaamsgerichte behandelingen zijn, onder andere: drukken, kneden, strelen, masseren van de spieren, en zo meer.
 
Aanraaktherapie kan als lichaamsgerichte therapie ook een energetische geneeswijze zijn, waarbij de therapeut zijn, of haar handen over het energieveld van de patiënt beweegt, wat de doorstroming van chi - ook wel als qi geschreven - of prana zou bevorderen, opdat het lichaam van de patiënt zichzelf sneller kan genezen.

Handoplegging behoort ook bij orde van de aanraaktherapieën. De onderliggende gedachte is dat sommige mensen universele energie kunnen kanaliseren en doorgeven.Tijdens de behandeling kan men vaak een stroom van koude of warme straling aanvoelen. Bekende vormen van handoplegging zijn, bijvoorbeeld, magnetisme en reiki; disciplines, die - naar men beweert - reeds in zeer oude beschavingen, bijvoorbeeld in Egypte en China, werden toegepast.

Aanraaktherapie wordt vooral beoefend door massagetherapeuten, verpleegkundigen, chiropractors, osteopaten, fysiotherapeuten en diverse paramedici.

Organisaties gespecialiseerd in aanraaktherapie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in aanraaktherapie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht