ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Welk nut heeft het om als eclecticus door het Leven te gaan ?

Over 'Leven' gesproken: via deze blog maak je kennis met het derde deel van de prachtige BBC Documentaire over 'De Cel'
door Tsenne Kikke - vrijdag 24 april 2020 17:53

Zoals je misschien weet, beschouw ik mezelf een eclecticus; een iemand, die van alles wat er bestaat, gezegd of geschreven is, het allerbeste neemt. En, als het dan ook nog eens aanleunt bij mijn stokpaardje 'Zelfkennis' boeit het me nog een miljoen maal meer.

De rubriek 'Eclecticus' werd in het leven geroepen om lezers aan te trekken die, net als ikzelf, niets zomaar klakkeloos aannemen, het verschil kennen tussen 'dingen geloven' en 'dingen weten', en bereid zijn om na te denken; een iets, dat na het gewone denken komt.

Iets onnadenkend aannemen, ligt niet in de natuur van een eclecticus. Ook jijzelf hebt ooit in een Paashaas, een Kerstman, of in een Goede Sint gelooft, om achteraf vast te stellen dat het leugens waren. Anderzijds, kan een mens - dankzij Leugens - vele Waarheden ont-dekken, vooral in zichzelf.

Zelfs ikzelf herinner lezers zo nu en dan eens aan het feit om niets, maar dan ook niets te geloven van al hetgeen ik schrijf, hoe overtuigend het ook in de oren mag klinken. Meermaals reik ik dus materiaal aan waarover je kunt denken, dat je kunt onderzoeken - persoonlijk ervaren misschien, teneinde een eventueel 'geloof' met-ter-tijd om te zetten in een 'echt weten'.

Geloof dus, bijvoorbeeld, niet dat er een godheid bestaat, gewoonweg omdat iemand het op de een of andere manier verkondigde. Geloven is geen weten. Elk geloof zorgt er zelfs voor dat je voor jezelf nooit of te nimmer van iets écht aan de weet komt. Geloven verhindert het. Maar, mensen hebben nu eenmaal de neiging om dingen, die hen aanspreken, blindelings aan te nemen. Anders gezegd: de Leugen was reeds in hen aanwezig. Om die reden wiegen vertegenwoordigers van religies, en Eénogen in het Land der Blinden, die dit eveneens weten, gewone stervelingen in een nog veel, véél diepere slaap.

Enerzijds voelt slaap aangenaam aan, maar anderzijds adviseer ik eclectici om geen woord van al hetgeen zij ons trachten wijs te maken klakkeloos te geloven. Het hoofdprobleem is, dat velen onder die vertegenwoordigers en Eénogen onwaarheden verkondigen - of, noem het: 'Leugens verkopen' - zonder dat ze het zélf bewust beseffen.

Vergeef hen..., want ze weten écht waar niet wat ze doen, zeggen, of schrijven. Wie zei alweer: "Word wakker!" - "Ontslaap!" - "Ontwaak!" ? Woorden, om over na-te-denken, nietwaar?

Terug naar het hoofdthema...

En, eclecticus zijnde, zal ik meestal - tenzij ik 'het weet' - de bron van hetgeen ik schrijf vermelden, zoals: 'Gurdjieff beweerde' - 'Een Jezus zei...' - 'Volgens de leerstellingen van Boeddha...', en zo meer.

Een extraatje

Wat het corona-virus betreft: 'Hoe 'weten' onze cellen wat ze moeten doen?...'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht