ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een beetje uitleg over de kat van Schrödinger

Iets over kwantumsuperpositie en een klein beetje meer…
door Tsenne Kikke - donderdag 18 oktober 2018 21:46

In de kwantumfysica - de wetenschap, die het gedrag van deeltjes op het subatomaire niveau beschrijft - kan een deeltje, zoals een foton, niet tegelijkertijd in twee toestanden worden geobserveerd. Ofwel bestudeerd men er de golffunctie van (maar dan weet men niet waar het deeltje zich precies bevindt) - of, men neemt het deeltje waar, maar dan valt de golffunctie weg. Wat men wel weet, is dat een systeem bij meting overgaat in één van de samenstellende golffuncties. Een gepopulariseerde voorstelling van zo’n superpositie is het gedachtenexperiment dat bekendstaat als 'Schrödinger's kat'.

Het fenomeen dat 'superpositie' wordt genoemd, houdt in dat kwantumdeeltjes zich op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd kunnen bevinden. Een lichtdeeltje, een zogeheten foton, kan zo bijvoorbeeld tegelijkertijd verticaal als horizontaal gepolariseerd worden. Deze superpositie blijft in stand...: totdat er een meting wordt gedaan. Vanwege de meting bevriest de foton als het ware, waarbij het slechts één van de twee toestanden aanneemt.

Het is met zijn befaamde gedachtenexperiment uit 1935 dat Schrödinger deze interpretatie wilde ontkrachten.

Volgens hem zouden de kwantumregels dan ook gelden, niet enkel voor het microscopische kleine, maar ook voor de macroscopische wereld. Zo zou een kat in een gesloten doos op hetzelfde moment zowel dood als levend zou kunnen zijn, zolang de doos gesloten blijft...

Zijn gedachtenexperiment hield het volgende in: een kat wordt in een stalen kist, die volledig van de buitenwereld is afgesloten, opgesloten. Op geen enkele manier kan de buitenwereld iets waarnemen van wat er binnenin de kist plaatsgrijpt. In die kist zit er ook nog een radioactief element. Een geigerteller meet de radioactiviteit, en per uur is er 50% kans dat de geigerteller iets meet. Anders gezegd: de eigenschap van die radioactiviteit is dat het verval ervan onvoorspelbaar is.

Nog anders uitgelegd: ofwel, komt er geen radioactiviteit vrij, en dan gebeurt er niets - waardoor de kat blijft leven. Ofwel, is er wél radioactiviteit te bespeuren, en dan doet die geigerteller - via een relais - een hamertje vallen, die een flesje met blauwzuur stukslaat, en dat gif vrijkomt - met als gevolg, dat de kat daaraan onmiddellijk sterft.

Voor ons, in de buitenwereld, zouden die 2 toestanden zich gelijktijdig voordoen, waarbij de kat dus zowel levend als dood kan zijn. Omdat een half dode, half levende kat vrij absurd is, kunnen we ons dan afvragen: is het hamertje gevallen, of niet? Het is pas van zodra wij - de waarnemers - de doos openen, dat de kwantumsuperpositie wordt opgeheven, en we kunnen vaststellen dat de kat dood, oftewel nog levend is.

Schrödinger poogde met zijn gedachtenexperiment eigenlijk aan te tonen dat het onzinnig is om te stellen dat iets niet bestaat als het niet waargenomen wordt.

"Dat was toch zeker belachelijk," zei hij knorrig. "Onze dagelijkse ervaring leert dat een kat óf dood óf levend moet zijn, geen mengeling van beide, en het is waanzin om te veronderstellen dat ze zich in een onbepaalde toestand bevindt louter omdat wij niet naar haar kijken. Als de kat in leven blijkt, dan zou ze zich uitsluitend herinneren dat ze springlevend in die doos heeft gezeten, niet dat ze een waarschijnlijkheidswolk of golffunctie is geweest."

Maar, in het kwantumdenken stopt het hier niet bij. Onderstaand filmpje vertelt je dan ook meer over het mogelijke bestaan van andere universums...

Zou het dan kunnen dat jouw 'andere zelf' een andere planeet bewoont?..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht