ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Johnny Hallyday is op 74-jarige leeftijd overleden

Rockster Johnny Hallyday is niet meer…
door Tsenne Kikke - woensdag 6 december 2017 19:44

De Franse rockster Johnny Hallyday, pseudoniem van Jean-Philippe Smet, is op 74-jarige leeftijd overleden. Hetgeen hij bracht heb ik nooit kunnen appreciëren. Jij wel?... Hij maakte veel te veel lawaai, vond ik, geen muziek. Nochtans had Johnny een heel mooie stem, dat wel, en die kwam in zeer vele nummers tot uiting. Meerdere liedjes van hem vond ik dan ook wel oké. 'Pour moi la vie va commencer' was daarvan een voorbeeldje, omdat het in de sfeer van de Swinging Sixties paste.

Maar, het waren vooral groepjes als The Kinks, The Rolling Stones en The Beatles die het geluid van de Sixties definieerden. Kortom: als het om Franse muziek ging, vond ik toen - onder andere - de liedjes van zijn eerste vrouw, Sylvie Vartan genaamd, duizendmaal beter.

Maar, des goûts et des couleurs, on ne discute pas: over smaak valt niet te redetwisten.

Ondanks zijn enorme sterrenstatus was hij buiten Frankrijk en de Franstalige landen marginaal bekend. Daarom werd hij in Engelstalige landen betiteld als "the biggest rockstar you've never heard of".

Toch werden er van zijn platen meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Nederland bereikte hij tot tweemaal toe een nummer 1-notering in de hitlijsten.

De zanger en acteur leed al geruime tijd aan kanker. Enkele dagen geleden klonk het nog dat het beter ging met hem, maar in de nacht van 6 december overleed hij.

Jean-Philippe Smet werd geboren op 15 juni 1943 in Parijs als de zoon van een Franse moeder en een Belgische vader uit Brussel, en begon al op zijn elfde op te treden met zijn familie.

Onder invloed van Elvis Presley in de jaren 50 begon hij 'muziek' te maken. Tijdens zijn carrière, die ruim een halve eeuw overspande, nam 'de Franse Elvis' meer dan duizend nummers op – waarvan hij er ongeveer honderd zelf schreef: een prestatie op zichzelf.

Hij werd aanvankelijk vooral bekend met Franstalige covers van rockhits, maar specialiseerde zich later in ballades. Daarnaast bouwde hij ook een filmcarrière op, met zijn eerste grote rol als een versie van zichzelf in 'Where Are You From Johnny'.

Zijn leven liep niet van een leien dakje, met een zelfmoordpoging, verschillende gebroken huwelijken, cocaïnegebruik, financiële problemen, een bijna fataal motorongeval en een fout gelopen rugoperatie, maar hij leek zich overal zonder morren door te slaan.

Eind december 2006 werd bekend dat hij zich in het Zwitserse Gstaad had gevestigd en daardoor vijftien keer minder belasting betaalde dan in Frankrijk. In 2013 verkocht hij die woning en werd inwoner van Los Angeles in Californië.

Johnny Hallyday laat zijn 32-jaar jongere vrouw Laeticia Boudou achter, hun twee geadopteerde kinderen, zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, en zijn dochter uit een andere relatie.

Nabericht 9/12/2017: Bijna 1 miljoen mensen nam tijdens de begrafenisstoet afscheid van Johnny Hallyday.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht