ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wushu is een verzamelnaam waaronder diverse krijgskunsten worden gerangschikt

Wushu werd afgeleid van traditionele Chinese gevechtssporten.
door Tsenne Kikke - maandag 28 december 2015 9:34

Wushu is Chinees voor ‘krijgskunst’. Het is een samenstelling van twee karakters: wù, dat 'oorlog', 'krijger', 'gevecht', of 'vechter' kan betekenen - en shù, dat als 'kunst' kan worden vertaald. Letterlijk staat Wushu dus voor krijgskunst.

De eerste Wushuvormen ontstonden reeds in de primitieve samenleving. Om te kunnen overleven gebruikte de primitieve mens houten knuppels en stenen waardoor hij zich niet enkel kon verdedigen tegen wilde dieren, maar waar hij ook mee op jacht kon gaan. Tijdens de Shangdynastie (17e - 11e eeuw v.Chr.) ontwikkelde men diverse oefeningen en dansvormen, met en zonder wapens, ter voorbereiding van dreigende oorlogen en ter verbetering van de gezondheid.

Wushu-stijlen zijn:

- Interne: zachte-neijia - of: externe: harde-weijia. De externe, of uitwendige stijlen, worden gekenmerkt door vooral snelle, krachtige en explosieve bewegingen en technieken. De interne, of inwendige vormen, worden gekenmerkt door een zekere kalmte, teneinde de bewegingen te controleren en door zachtheid om het harde te bedwingen. De meest bekende inwendige wushu-stijl in het westen is ongetwijfeld het 'taijiquan'.

- Noordelijke, of - Zuidelijke: de grens tussen deze noordlijke of zuidelijke stijlen is de Yangtze rivier.

- moderne, of – traditionele.

- Shaolin: Boeddhistisch - Wudang: Daoïstisch.

- Tempelstijlen: Waigong.

- Familiestijlen: Neigong.

In het wushu wordt bovendien gebruik gemaakt van vele traditionele wapens, welke in het verleden werden gehanteerd bij het gevecht. Hoewel de bruikbaarheid van vele van deze wapens reeds lang achterhaald is, blijft men de technieken verder beoefenen vooral omwille van het heilzame effect op de gezondheid, het plezier en de traditionele en symbolische waarde van vele van deze gewapende bewegingen. Enkele voorbeelden van deze wapens zijn: het breedzwaard, het rechtzwaard, de stok, de speer en de ketting.

Moderne Wushu is de Wushu die gedaan wordt als sport bij wedstrijden. In moderne Wushu heb je taolu en sanda/san shou. Taolu betekent ‘vorm’, dus er wordt een vorm gelopen van een van de moderne stijlen. San shou betekent 'ongebonden hand' en verwijst naar het vrije gevecht. sanda/san shou is dus het volle contact variant van de moderne wedstrijd wushu.

Een interne, zachte vorm van wushu is, zoals reeds vermeld, het tai chi. Een moderne harde vorm, die uit een combinatie van diverse traditionele wushustijlen bestaat, is het san shou.

Het moderne Wushu heeft een meer sportachtig karakter. Het is meer gericht op demonstraties en technische trucs. Tot voor kort werd de nadruk meer gelegd op acrobatische sprongen dan op vechttechnieken. De laatste jaren is er weer meer een trend naar de traditionele vechttechnieken.

Wushu wordt op drie verschillende manieren beoefend:

1. Individuele stijloefeningen: Hier worden de diverse gewapende en ongewapende technieken en verschillende combinaties uitgevoerd. Een stijloefening of 'tao' is te omschrijven als een 'schijngevecht' tegen een ingebeelde tegenstander.

2. Samengestelde stijloefeningen: De samengestelde stijloefeningen of 'dui lian' zijn oefeningen waar de diverse technieken met één of twee partners worden toegepast. Deze gevechten met of zonder wapens zijn echter wel van te voren ingestudeerd.

3. Vrij gevecht: Het vrij gevecht of 'sanda' kan beschouwd worden als de toepassing van de verschillende technieken in een 'vrij' gevecht. Het gaat hier dan evenwel om een strikte toepassing van een aantal belangrijke regels, waardoor de kansen op ernstige kwetsuren beperkt blijven. Vrije gevechten met wushu-wapens zijn evenwel niet toegestaan.

Veel scholen die wushu onderwijzen zeggen hun oorsprong te hebben in de traditie van Bodhidharma. Ook in Japan wordt vaak naar hem verwezen. Komende uit Zuid-India wordt verondersteld dat hij kundig was in de vechtsport Kalaripayattu. Dit laatste is een oude sport, gebaseerd op bewegingen die gevonden worden in de dierenwereld.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met wushu? Of, weet je er iets extra en waardevols over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Deze website verkrijgt iedere maand tussen de 20.000 en de 40.000 unieke bezoekers. Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid.

En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want...,
... verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... voor meer klandezie, evenals meer naambekendheid -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht