ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'De Stelling van Liang Zelich' zou een baanbrekende wiskundetheorie kunnen zijn

'De Stelling van Liang Zelich' werd door Ivan Zelich en Xuming Liang ontwikkeld.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 november 2015 8:48

Met een IQ van 180 is de 17-jarige Australiër Ivan Zelich uit Brisbane goed op weg om ooit Stephen Hawking op te volgen. Hij heeft een wiskundige stelling ontwikkeld, die de huidige wiskunde op zijn grondvesten kan doen daveren, omdat het de sleutel kan zijn om de grootste mysteriën van het universum op te lossen.

Ivan's ouders merkten al snel dat hun zoon geen gewone jongen was. Hij begon al te praten toen hij twee maanden oud was en op 3-jarige leeftijd leerde hij al over negatieve getallen. Op zijn veertiende kreeg hij een beurs voor de University of Queensland, maar op aanraden van zijn moeder ging hij daar niet op in. Hij verkoos naar school te gaan, zoals een gewone jongen. "Ik denk dat het goed is dat ik op school gebleven ben voor mijn algemene ontwikkeling en empatisch vermogen," zei hij daarover.

In zijn vrije tijd speelt hij piano als een virtuoos, schaakt graag, en doet hij aan sport, waaronder zwemmen en atletiek.

Met behulp van zijn kennis over projectieve meetkunde ontwikkelde hij samen met een andere 17-jarige genie, een zekere Xuming Liang uit San Diego, 'De Stelling van Liang Zelich'. Ivan ontmoette Xuming op het internet en beide tieners merkten snel dat ze op dezelfde wiskundige golflengte zaten: "Hij was de enige persoon met wie het wiskundig klikte. We waren allebei aan hetzelfde wiskundige probleem aan het werken, maar hij focuste zich meer op één kant van de meetkunde, terwijl ik eerder geïnteresseerd ben in algebra en de snaartheorie. Onze krachten bundelen heeft tot fantastische successen geleid."

Door het tijdverschil werkten ze samen bijna zes maanden de klok rond aan hun onderzoek. Ivan: "Ik werkte overdag verder, e-mailde hem mijn vooruitgang, en wanneer ik 's ochtends wakker werd, had hij zijn bevindingen toegevoegd."

Ivan sprak de grootste wiskundigen ter wereld toe op een conferentie in Washington DC. Hij had het er over zijn theorema dat een bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van de ruimtevaart. "Het is geweldig om vragen over de stelling te krijgen, en over nieuwe toepassingen die ik nog niet eens overwogen had," zei Ivan daarover.

Zijn theorema gebruikt de snaartheorie, die het bestaan van wormgaten in de ruimte voorspelt, om een mogelijke wiskundige match te vinden tussen bepaalde planeten. Van zodra zijn wiskundige stelling kan worden toegepast, zal deze - naar hij beweert - veel sneller antwoorden kunnen berekenen dan een computer.

Hoewel Ivan bezig is met baanbrekende wiskunde, is hij nog altijd schoolplichtig. "School voelt echt aan als een obstakel voor mijn onderzoek - en, mijn schooljaar is niet zo interessant als mijn theorieën. Ik heb geen tijd om goede cijfers na te jagen, omdat mijn onderzoek teveel tijd in beslag neemt,' waarmede hij zijn middelmatig schoolrapport verklaarde.

Ivan's ultieme droom is om ooit de 'theorie van alles' te vinden, iets waar ook Stephen Hawking zijn leven aan heeft gewijd. Daarnaast zou hij ook het brein volledig willen doorgronden, en stelt hij interesse om neurochirurg te worden. Maar een ander beroep uitoefenen, kan ook, zei hij. "Met wiskunde kan ik alle wegen op," voegde hij eraan toe

Wil je meer lezen over 'De Stelling van Liang Zelich'? Klik dan op deze link. Ik wens je veel leesgenot toe! Ikzelf heb alles nagekeken en kon er geen enkel foutje in vinden. Jij wel, misschien?

Nawoord de dato 2017 ....

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht