ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Verloskunde, of obstetrie, is een belangrijke specialisatie in de geneeskunde

Verloskunde, oftewel obstetrie, is de verzamelnaam voor alle kennis rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 maart 2015 21:27

Verloskunde, of obstetrie, is de verzamelnaam voor alle kennis rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.

In Nederland worden zo'n 170.000 kinderen per jaar geboren, waarvan bijna 20% thuis. Maar uit een onderzoek uit 2010 bleek dat het hoge aantal babysterftes aldaar te wijten waren aan de thuisbevallingen en vroedvrouwen. Een Amerikaanse studie bevestigde dat de kans op neonatale sterfte bij een geplande thuisgeboorte (0,2 procent) wel degelijk hoger was dan bij een geplande geboorte in het ziekenhuis (0,09 procent).

In België daarentegen bevalt 99,3% vrouwen in het ziekenhuis. Slechts 0,7%, een heel kleine minderheid dus, kiest voor een thuisbevalling. Alhoewel zowel voor de patiënte als voor de ziekteverzekering thuis bevallen nochtans de goedkopere optie is, voelt de overgrote meerderheid van de Belgische toekomstige moeders zich dus echter alleen in een ziekenhuisomgeving helemaal gerust.

Tot de eerste lijn van betrokkenen in de keten van verloskundige zorg voor thuisbevalling, of bevalling in het ziekenhuis, behoren de verloskundige of de huisarts.  

In Nederland spreekt men over een verloskundige, in Vlaanderen echter spreekt men van een vroedvrouw. Zelfs indien mannen die rol op zich nemen, worden ze geen vroedmannen genoemd, maar wel vroedvrouwen.

Op de tweede en derde lijnen treffen we arts-assistenten aan, zijnde: gynaecologen in opleiding, basisartsen die niet in opleiding zijn, en tweedelijns verloskundigen; dit, onder supervisie van een gynaecoloog.

Eerstelijns verloskundigen begeleiden gezonde vrouwen zonder relevante medische voorgeschiedenis, bij wie zwangerschap en bevalling zonder problemen verlopen.

Om goede perinatale zorg te kunnen leveren is het logisch dat er een goede, professionele samenwerking bestaat en dat er eveneens overleg nodig is tussen de verschillende disciplines als tussen de eerste en de tweede/derde-lijns zorg.

In geval van complicaties tijdens de zwangerschap verwijst de verloskundige/vroedvrouw naar de gynaecoloog. Redenen daarvoor zijn, bijvoorbeeld: een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, diabetes, en een eerdere keizersnede.

Indien er complicaties tijdens de bevalling optreden, zoals bijvoorbeeld: langer dan 24 uur gebroken vliezen, pijnstillingswens, vruchtwater met meconium, niet vorderen van de ontsluiting of uitdrijving, en te veel bloedverlies, wordt er eveneens een gynaecoloog bijgehaald.

In Nederland wordt men tot verloskundige opgeleid op hbo-niveau. Deze vierjarige hbo-opleiding Verloskunde bestaat alleen in voltijd aan vier opleidingsinstituten, met vestigingsplaatsen in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam.

In Vlaanderen wordt men 'Bachelor in de vroedkunde' aan een 12-tal hogescholen. Deze driejarige Bachelor heeft enkele gemeenschappelijke vakken met de opleiding verpleegkunde, zodat verpleegkundigen met een 'bachelor na bachelor' ook vroedvrouw kunnen worden.

Tot aan de onderwijshervorming in het Vlaamse hoger onderwijs van 1995 was vroedkunde trouwens een afstudeerrichting binnen de verpleegkunde-opleiding. In Vlaanderen studeer je echter af als vroedvrouw.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met betrekking tot verloskunde? Of, weet je er iets extra en waardevols over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid. En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... voor meer klandezie, evenals meer naambekendheid -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht