ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tuina maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde

Tuina is, net als acupunctuur, naar het schijnt reeds meer dan 2.000 jaar oud.
door Tsenne Kikke - zondag 7 december 2014 2:23

Tuina, ook weleens als Tui Na aangeduid, is een massagevorm, gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde. Al meer dan 2.000 jaar wordt tuina in China gebruikt als lichaamswerktherapie. Net als bij de andere vormen van Oosterse geneeswijzen gaat het er bij tuina om in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van de energie (qi of chi) te herstellen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina  - spreek uit als 'Twie na' - wordt ook preventief gebruikt.  De naam is afgeleid van 'Tui', hetgeen 'duwen' betekent - en, 'Na', dat als 'opheffen en knijpen' kan worden vertaald.

Typisch voor deze Chinese vorm van massage is - volgens de beoefenaars ervan - dat de specifieke druk- en duwtechnieken op bepaalde acupunctuurpunten, of bepaalde lichaamszones, de levenskracht, dankzij de energiedoorstroming van bloed en Qi, bevordert of herstelt.

Dit gebeurt enerzijds bij middel van specifieke handgrepen waarbij men met de handpalm, vingers, kneukels, vuist en elleboog invloed uitoefent op de huid, spieren, pezen, fasciae, en gewrichten. Anderzijds zijn er eveneens de mobilisaties en zachte manipulaties van de gewrichten, waarbij de zogenaamde '8 poorten' worden behandeld.

Onder specifieke handgrepen wordt dus verstaan: drukken, kneden, draaien, knijpen, draaiende bewegingen, kloppen en dergelijke.

Bovendien kan men gebruik maken van moxaverbranding, cupping, kompressen, zalven, een naaldhamertje of plum bossom, en zo meer. Vaak komen er ook andere uitwendige applicaties aan bod, die hoofdzakelijk bestaan uit kruidenpleisters en kruidenpasta's, maar men kan er ook Tai Chi en Qigong bij betrekken.

Net als bij shiatsu en acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van het hele meridiaanstelsel. Dit meridiaanstelsel is, volgens de Chinese leer van de acupunctuur, een fijn netwerk van energiebanen dat doorheen ons lichaam stroomt en dat allerlei inwendige en uitwendige verbindingen heeft. Door druk op bepaalde acupunctuurpunten op de meridianen en/of op pijnlijke drukpunten uit te oefenen, kan men zowel oppervlakkig gelegen problemen - zoals opgelopen letsels, bijvoorbeeld - evenals dieper gelegen interne problemen aanpakken.

Tuina is - volgens de beoefenaars ervan - aangewezen bij schouderproblemen, rug- en nekklachten, tenniselleboog, sportletsels en zo meer, en voor het behandelen van hoofdpijn, migraine, stress, ademproblemen, rhinitis, abdominale klachten, bronchitis, reumatische klachten, chronische pijnen, et cetera.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met Tuina? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid. En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... indien je zowel meer klandezie evenals naambekendheid op prijs stelt -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht