ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier astronomie: Zal Saturnus Peggy opeten?

Soms bevatten mythen meer waarheden dan men zich zou kunnen indenken…
door Tsenne Kikke - zaterdag 3 mei 2014 15:40

De kans is groot dat Saturnus er een nieuw maantje bijheeft. Ze kreeg de naam Peggy en is nummer 63. Het moet nog bevestigd worden, maar wetenschappers beweren, dankzij foto's die in april vorig jaar werden genomen, het bewijs te leveren dat het daadwerkelijk om de geboorte van een nieuwe maan gaat.  

Peggy is onooglijk klein. Het is slechts 10 kilometer hoog en 1.200 kilometer lang bijna en volledig gemaakt van ijs omdat het de ijsdeeltjes aantrekt van de andere ringen van Saturnus. In wezen is het dus een grote klomp ijs dat de naam 'maan' heeft verkregen.

Wat volgt zijn twee verschillende opties. Ofwel smelt de pasgeboren maan samen met kleinere delen en desintegreert ze volledig waardoor ze uiteen valt in kleinere stukjes, ofwel ontsnapt Peggy uit de ringen van Saturnus om zich bij de grotere manen te voegen. Als dat gebeurt, dan wordt het vrijwel onmogelijk om de maan nog op te volgen, omdat ze zo klein is. Voorlopig zit Peggy nog tussen de ringen - wachtende om te worden opgegeten? - en, kunnen wetenschappers het onderzoek verderzetten.

Klaar om opgegeten te worden? ...

Mythen zijn vreemd. Saturnus is de Romeinse naam voor de Griekse god Kronos. Hij is de jongste van de Titanen, zoon van Ouranos en Gaea. Hij wordt vaak verward met de oergod Chronos, die uit Chaos is ontstaan, maar zij zijn twee afzonderlijke en verschillende entiteiten, die enkel qua naam op elkaar lijken.

Kronos' vader Ouranos, die jaloers was op al zijn zonen, wierp ze naar de diepte van de aarde. Kronos' moeder, Gaea, wilde wraak nemen en spoorde Kronos aan zijn vader te castreren. Dit gebeurde en Kronos werd heerser in plaats van zijn vader.

Hij huwde zijn zuster Rheia, maar hij wilde dat geen enkele van de uit dit huwelijk geboren kinderen in leven bleef - want, zijn ouders hadden hem voorspeld dat een van die kinderen hem zijn heerschappij zou ontnemen. Zodra de kinderen geboren werden, verslond hij ze met huid en haar. Zo slokte hij achtereenvolgens Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon op.

Toen Rheia in verwachting was van Zeus, week zij uit naar Kreta en baarde daar in het geheim. Om Kronos te misleiden gaf ze hem een in doeken gewikkelde steen, die door Kronos werd verzwolgen. Zo werd Zeus gespaard.

Zodra Zeus opgegroeid was, dwong hij Kronos een mengsel van wijn en mosterd in te nemen en alle door hem verzwolgen kinderen weer uit te spugen. Met de hulp van zijn broeders, zusters en andere medestanders onder de goden overweldigde en onttroonde Zeus Kronos en werd de koning van goden en mensen. Samen met zijn broers Hades en Poseidon sneed hij Kronos in stukken en wierp hem in de Tartarus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht