ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sofrologie: een combinatie van meditatie, yoga, hypnose en boeddhistische technieken

Sofrologie werd door dr. Alfonso Caycedo ontwikkeld.
door Tsenne Kikke - zondag 13 oktober 2013 0:02

Sofrologie, ook gekend onder de benaming Caycediaanse sofrologie, werd ontwikkeld door de in 1932 in Spanje geboren Professor Alfonso Caycedo, dokter in de geneeskunde en neuropsychiater. In 1960 stichtte hij de school voor Caycediaans Sofrologie.

De term 'sofrologie' is afkomstig uit het Grieks: 'Sos' = harmonie - 'Phren' = bewustzijn, geest - 'Logos'  = studie, wetenschap.

Alfonso Caycedo verdiepte zich in oosterse meditatietechnieken: sofrologie is geïnspireerd op yoga, boeddhisme, hypnose en zen meditatie. Caycedo combineerde namelijk de fenomenologische methode met Oosterse technieken die hij bestudeerd heeft tijdens zijn ontmoeting met Oosterse meesters, hun technieken en hun verschillende vormen van existentie. Op die basis creëerde hij een nieuwe methode, die hem zou toelaten enkele Oosterse processen te gebruiken als percussiemiddel van het bewustzijn en aanwezigheid van het lichaam in het mentaal proces.

Sofrologie is een ontspanningsmethode waarmee men, onder andere, beter bewust wordt van het eigen lichaam.

Concreet, zijn het dynamische ontspanningsoefeningen aangevuld met visualisatie, die zorgen voor een actieve stimulatie van het brein, via de gevoelshersenen, zijnde: het limbische systeem. De visualisatie vindt plaats als men in een diepe ontspanning is, net vóór het slapen gaan, bijvoorbeeld.  

Sofrologie wordt toegepast op veel verschillende gebieden: in de geneeskunde, bij het behandelen en voorkomen van (psychische) ziektes en klachten, maar ook pedagogisch, als voorbereiding op bepaalde gebeurtenissen, zoals topsport, examens, een chirurgische ingreep en een bevalling.

Sofronisatie op zichzelf is naar het schijnt al een uitstekend middel om: vermoeidheid te bestrijden, concentratievermogen te vergroten en om zich beter voelen in het eigen lichaam.

Nog belangrijker dan het ontspannen, is het positief leren denken. Elke positieve gedachte heeft een positieve weerslag op elk psychisch element. De positieve actie is een fundamenteel basisprincipe van Sofrologie. Wanneer men dit geïntegreerd heeft, kan men beter het hoofd bieden aan moeilijke situaties in het leven.

In de Sofrologie bestaat er eveneens een techniek waarmee men zich kan voorbereiden op, bijvoorbeeld: een examen, een wedstrijd, een sollicitatie, samenwerking, teamwork, een bevalling, enzovoorts.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met sofrologie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht