Heb je gisterenavond ook de documentaire 'Kumaré' gezien, die op de Nederlandse zender werd vertoond?... 'Kumaré' is het opmerkelijke verhaal van filmmaker Vikram Gandhi, die als de Indische goeroe 'Kumaré' met verzinsels en pseudospiritueel gewauwel volgelingen probeert te ronselen in de straten van het Amerikaanse Phoenix - wat hem nog bijzonder aardig lukt ook.
In wezen verkreeg, bij het zien van die film, het zoveelste bewijs dat je mensen, die dankzij het lage bewustzijnsniveau waarin ze verkeren - een niveau, die dichtbij de nachtelijke slaap aanleunt - alles kunt wijsmaken wat je maar wilt. Alle mensen die je op straat ontmoet, alle mensen die je kent of nog niet kent - hoe hoog hun intelligentiequotiënt ook mag zijn - leven nu eenmaal in een verbeeldingswereld en scheppen van daaruit hun eigen dromen en verzinsels.
Natuurlijk is er op deze planeet Aarde geen sterveling die mij gelooft... Het kan ook niet. Zelfs het lezen van de woorden kan instinctieve reacties oproepen. Het ego verzet zich, automatisch, en houdt een beschermende hand boven de hoofden van de verworven, oneigene persoonlijkheden. Nochtans kan er slechts iets geboren worden nadat er iets sterft...
Maar, dit is geen voorwaarde om van deze film volop te kunnen genieten, vooral omdat jijzelf er niet bij betrokken bent. Anders gezegd: jij zou misschien niet in die 'val' hebben gelopen.
Toch hoop ik - hoe sterk ik het tegelijkertijd ook betwijfel - dat deze documentaire de ogen van enkelen onder ons ietwat zal openen. Toegegeven: daar is durf voor nodig, veel durf.
Als opvulling van het daardoor ontstane gemis, kan ik jou garanderen, dat indien je de moed hebt de waarheid in jezelf te willen ontdekken - ik bedoel: jouw Ware Zijn - het lef hebt om het oude overboord te werpen, er bepaalde leerstellingen bestaan, die jou op jouw weg kunnen gidsen.
Hierna volgt een deel van het interview met de auteur van de film...
- Wat is het verschil tussen Kumaré en Borat?
Vikram Gandhi: "De twee zijn niet met elkaar te vergelijken. Sasha Baron Cohen heeft Borat gecreëerd als reactie tegen de racisten, de antisemieten en de homohaters van deze wereld. Bovendien verkreeg ik het idee vooraleer ik met 'Borat' kennismaakte. Kumaré is niet echt gericht tégen iemand. We wilden niemand belachelijk maken, wel een belangrijk thema aankaarten: waarom zijn mensen zo snel bereid om alles te geloven dat ook maar een beetje spiritueel lijkt?"
- Hoe ben je op het idee van 'Kumaré' gekomen?
Vikram Gandhi: "Ik was bezig aan een documentaire over de explosieve groei van de yoga-industrie in de Verenigde Staten. En hoe meer guru's ik interviewde, hoe meer ik dacht: 'Die man zit gewoon iets uit te vinden, waarom gelooft iedereen dit?' Toen begon ik na te denken over hoe het zou zijn om zélf zo'n guru te worden. Zouden de mensen mij ook geloven? En zou dat dan iets zeggen over de aard van de mens?
Ten slotte leek het me pas écht interessant als ik iedereen op het einde zou vertellen dat ik al die tijd gewoon uit m'n nek zat te lullen. Dat was het enige juiste einde voor de film."
- Het uiterlijke van Kumaré is op zijn minst bizar te noemen. Zo loopt hij bijvoorbeeld de hele tijd rond met een drietand.
Vikram Gandhi: "Voor zijn uiterlijk heb ik me gewoon ingebeeld hoe de gemiddelde Amerikaan zich een Indische guru zou voorstellen. Dan kom je bijna vanzelf uit bij die baard en dat lange haar. Maar dat idee van die drietand komt van bij de Sadhus, Indische monniken, die vaak rondlopen met zo'n ding. Het accent van Kumaré is dan weer een imitatie van het Engels van mijn grootmoeder."
- En de naam 'Kumaré'?
Vikram Gandhi: "Mijn tweede naam is Kumar, daar heb ik gewoon een 'é' aan toegevoegd. Wanneer iemand naar die naam vroeg, maakte ik hen wijs dat Kumaré 'heilig kind' betekende.
Voor alle duidelijkheid: de yogabewegingen die ik maak, zijn wél gebaseerd op echte oefeningen. Al kan niemand eigenlijk nog met zekerheid zeggen wat echte yoga is: er zijn mettertijd zo veel vertakkingen ontstaan dat het moeilijk is om nog te zeggen wat authentiek is en wat niet."
- Hebben we met de documentaire nu het laatste gezien van de guru of is er nog kans op een comeback?
Vikram Gandhi: "Sinds de documentaire ingeblikt is, ben ik nog maar één keer de straat opgegaan als Kumaré, naar de New York Fashion Week. Blootsvoets én met mijn drietand. Laten we zeggen dat de reacties daarop verdeeld waren. Maar ik sluit niet uit dat Kumaré ooit nog terugkeert. Als de wereld hem nodig heeft, zal hij er zijn."
Van de 14 'volgelingen' zijn er toen die nog altijd met Vikram in contact staan. Vier van hen, waaronder de dame die een Yoga Studio uitbaat, zijn boos op hem...