ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten - 13: Kumaré, een echte film over een onechte goeroe

Kumaré is een film die je niet mag missen indien je interesse stelt in de wereld van spiritualiteit.
door Tsenne Kikke - donderdag 10 januari 2013 1:55

Heb je gisterenavond ook de documentaire 'Kumaré' gezien, die op de Nederlandse zender werd vertoond?... 'Kumaré' is het opmerkelijke verhaal van filmmaker Vikram Gandhi, die als de Indische goeroe 'Kumaré' met verzinsels en pseudospiritueel gewauwel volgelingen probeert te ronselen in de straten van het Amerikaanse Phoenix - wat hem nog bijzonder aardig lukt ook.

In wezen verkreeg, bij het zien van die film, het zoveelste bewijs dat je mensen, die dankzij het lage bewustzijnsniveau waarin ze verkeren - een niveau, die dichtbij de nachtelijke slaap aanleunt - alles kunt wijsmaken wat je maar wilt. Alle mensen die je op straat ontmoet, alle mensen die je kent of nog niet kent - hoe hoog hun intelligentiequotiënt ook mag zijn - leven nu eenmaal in een verbeeldingswereld en scheppen van daaruit hun eigen dromen en verzinsels.

Natuurlijk is er op deze planeet Aarde geen sterveling die mij gelooft... Het kan ook niet. Zelfs het lezen van de woorden kan instinctieve reacties oproepen. Het ego verzet zich, automatisch, en houdt een beschermende hand boven de hoofden van de verworven, oneigene persoonlijkheden. Nochtans kan er slechts iets geboren worden nadat er iets sterft...

Maar, dit is geen voorwaarde om van deze film volop te kunnen genieten, vooral omdat jijzelf er niet bij betrokken bent. Anders gezegd: jij zou misschien niet in die 'val' hebben gelopen.

Toch hoop ik - hoe sterk ik het tegelijkertijd ook betwijfel - dat deze documentaire de ogen van enkelen onder ons ietwat zal openen. Toegegeven: daar is durf voor nodig, veel durf.

Als opvulling van het daardoor ontstane gemis, kan ik jou garanderen, dat indien je de moed hebt de waarheid in jezelf te willen ontdekken - ik bedoel: jouw Ware Zijn - het lef hebt om het oude overboord te werpen, er bepaalde leerstellingen bestaan, die jou op jouw weg kunnen gidsen.

Hierna volgt een deel van het interview met de auteur van de film...

- Wat is het verschil tussen Kumaré en Borat?

Vikram Gandhi: "De twee zijn niet met elkaar te vergelijken. Sasha Baron Cohen heeft Borat gecreëerd als reactie tegen de racisten, de antisemieten en de homohaters van deze wereld. Bovendien verkreeg ik het idee vooraleer ik met 'Borat' kennismaakte. Kumaré is niet echt gericht tégen iemand. We wilden niemand belachelijk maken, wel een belangrijk thema aankaarten: waarom zijn mensen zo snel bereid om alles te geloven dat ook maar een beetje spiritueel lijkt?"

- Hoe ben je op het idee van 'Kumaré' gekomen?

Vikram Gandhi: "Ik was bezig aan een documentaire over de explosieve groei van de yoga-industrie in de Verenigde Staten. En hoe meer guru's ik interviewde, hoe meer ik dacht: 'Die man zit gewoon iets uit te vinden, waarom gelooft iedereen dit?' Toen begon ik na te denken over hoe het zou zijn om zélf zo'n guru te worden. Zouden de mensen mij ook geloven? En zou dat dan iets zeggen over de aard van de mens?

Ten slotte leek het me pas écht interessant als ik iedereen op het einde zou vertellen dat ik al die tijd gewoon uit m'n nek zat te lullen. Dat was het enige juiste einde voor de film."

- Het uiterlijke van Kumaré is op zijn minst bizar te noemen. Zo loopt hij bijvoorbeeld de hele tijd rond met een drietand.

Vikram Gandhi: "Voor zijn uiterlijk heb ik me gewoon ingebeeld hoe de gemiddelde Amerikaan zich een Indische guru zou voorstellen. Dan kom je bijna vanzelf uit bij die baard en dat lange haar. Maar dat idee van die drietand komt van bij de Sadhus, Indische monniken, die vaak rondlopen met zo'n ding. Het accent van Kumaré is dan weer een imitatie van het Engels van mijn grootmoeder."

- En de naam 'Kumaré'?

Vikram Gandhi: "Mijn tweede naam is Kumar, daar heb ik gewoon een 'é' aan toegevoegd. Wanneer iemand naar die naam vroeg, maakte ik hen wijs dat Kumaré 'heilig kind' betekende.

Voor alle duidelijkheid: de yogabewegingen die ik maak, zijn wél gebaseerd op echte oefeningen. Al kan niemand eigenlijk nog met zekerheid zeggen wat echte yoga is: er zijn mettertijd zo veel vertakkingen ontstaan dat het moeilijk is om nog te zeggen wat authentiek is en wat niet."

- Hebben we met de documentaire nu het laatste gezien van de guru of is er nog kans op een comeback?

Vikram Gandhi: "Sinds de documentaire ingeblikt is, ben ik nog maar één keer de straat opgegaan als Kumaré, naar de New York Fashion Week. Blootsvoets én met mijn drietand. Laten we zeggen dat de reacties daarop verdeeld waren. Maar ik sluit niet uit dat Kumaré ooit nog terugkeert. Als de wereld hem nodig heeft, zal hij er zijn."

Van de 14 'volgelingen' zijn er toen die nog altijd met Vikram in contact staan. Vier van hen, waaronder de dame die een Yoga Studio uitbaat, zijn boos op hem...


 

Commentaar


Gepost op: 10/01/2013 19:45:54

Als Kumaré in en interview zegt: “Ten slotte leek het me pas écht interessant als ik iedereen op het einde zou vertellen dat ik al die tijd gewoon uit m'n nek zat te lullen. Dat was het enige juiste einde voor de film.", dan is dat niet wat hij in werkelijk heeft gedaan. Hij heeft nergens in de documentaire gezegd tegen zijn leerlingen dat hij uit ‘z’n nek heeft geluld’. Dat voornemen kunnen de leerlingen enkel te weten komen als ze zijn interview zouden lezen of het begin van zijn documentaire waar dit  op een zachtere manier uitgedrukt wordt. Maar tussen zijn voornemen en wat hij werkelijk doet, liggen de ervaringen met zijn zogenaamde leerlingen en deze hebben hem blijkbaar verandert. Blijkbaar was het niet Kuramé (zijn ideale zelf) die in het interview sprak, maar Vikram (zijn valse persoonlijkheid).

De documentaire begint met een gezegde van William Ralph Inge: “Geloof begint als een experiment en eindigt als een ervaring.” Het zal blijken dat dit in wezen de kern is van wat in de documentaire tot uitdrukking komt met betrekking tot de documentairemaker zelf die Vikram is.   

“Illusion = truth”, schrijft Kuramé op een bord. Zo zonder voldoende achtergrondinformatie, en dus letterlijk genomen, is deze zin natuurlijk volslagen onzin.

“Ik ga u mijn ware ik onthullen. Ik ben Vikram Gandhi uit New Yersey”. Ook dit is natuurlijk een leugen. Een mens is niet zijn persoonlijkheid, nog zijn naam of woonplaats.

Kuramé: “Ik ga zorgen dat droomleven en echt leven gaan samenvallen.” Letterlijk genomen geraak je dan nog dieper in slaap en is deze bewering dus in strijd met wat in de documentaire ‘awarenes’ wordt genoemd.

Dit zijn zo enkele opvallende beweringen van Kuramé die kant nog wal raken, maar waar geen enkele leerling lijkt over te struikelen.

Dan is er een vrouw die zegt dat ze voelde hoe Kumaré zich focuste op haar chakra’s.

Een andere vrouw die beweert een witte gloed rondom Kumaré te zien, zuiver en stralend en wit.

Echt schitterend. Een andere jonge vrouw is gewoon verliefd op Kuramé en verwart dit met spiritualiteit.   

Het is duidelijk dat als deze beweringen geen verbeelding zouden zijn, bepaalde leerlingen hoger ontwikkelde zintuigen hebben dan de leraar zelf. Waarom deze zich dan toch als leerling opstellen, houd in wezen al een antwoord in op het wel of niet waar zijn van hun bewering.   

Een ander soort goeroe, namelijk Gabriel de stichter van Urania en die door Kuramé wordt bezocht, beweert te zijn opgestraald door een ufo. Dit opstralen, was uit zijn geheugen gewist en het duurde enkele jaren voor de herinnering terugkwam en hij ‘het mandaat van de heldere morgenster’ kreeg. Twee jonge meisjes in diens groep vertellen zonder schroom dat ze afkomstig zijn van het Universum Avalon. De ene van de planeet Salano en de andere van Alcion. “Wij zijn ‘spirit-lovers’, klonk het. Een jonge man beweert, dat na zijn contact met Gabriel, hij inzag dat een profetie die hij op twaalf jarige leeftijd als Mormoon hoorde, was uitgekomen.

‘Spirit-lovers’! Mijn ervaring is, dat de ‘spirituele wereld’ vergeven is van mensen die niet werkelijk weten wat het begrip ‘geest’ inhoud. Ons fysieke lichaam en alle andere stoffelijke levensvormen zijn met geest doordrenkt. Je kunt vorm niet los zien van geest, en dat is wat vele spirituele mensen doen. Zij keren zich af van wat zij zien als materie en verachten in het algemeen intellectuele inspanningen om tot inzicht komen.    

Kuramé zegt het volgende na zijn bezoek: “NBC’s Dateline had een onderzoek naar Gabriel ingesteld en was tot de vaststelling gekomen dat hij de mensen zou dwingen hun bezit en identiteit op te geven voor hun ‘kosmische familie’, maar ik zag hen als vriendelijke milieuactivisten die het kapitalisme in Amerika de rug hadden toegekeerd om de natuur en het avontuur op te zoeken.

Gabriel beweerde de enige van zijn gemeenschap te zijn die in contact staat met God.  

Ik besefte: Daarom was ik Kumaré geworden. Om te laten zien dat leiders als hij illusies waren.”

Hier getuigd Kuramé van een open geest. Want ja, als er een nieuw geloof opkomt dan wordt dit door de pers en vele onderzoekers afgedaan als een sekte. Wat in de erkende godsdiensten bijvoorbeeld een gelovige heet, of priester, paus, initiatie en openbaring heet, dat noemt men bij een sekte respectievelijk een naïeve aanhanger of dweper, een goeroe, sekteleider, brainwashing of indoctrinatie, en dwaalleer, al streven zij meestal dezelfde doelen na en hebben zij geen andere grond.       

Dan verteld Kumaré een geschiedenis aan zijn leerlingen: “De eerste leraar van Kumaré heet Vikram. Zijn vader was een medicijnman en zijn moeder heette Ajuti, wat ‘licht’ betekent.” Bij het woord ‘licht’ zie je duidelijk aan de gelaatsexpressie van Kuramé dat hij emotioneel diep geraakt wordt, alsof er plots een inzicht aan het licht treed. “Vanaf dat moment werd deze Vikram een leraar van vele mensen”, zegt hij verder. “En hij was zelf de enige die niet wist dat hij een leraar was. Hoe komt dat? Omdat hij het gevoel had dat hij in een vermomming leefde. Maar iedereen voelde zich goed. Als anderen ideeën hebben over zo’n zelfde verhaal …”

Een leerling (oudere vrouw) antwoord daarop en zegt dat Kuramé het over zichzelf heeft. Hij bevestigd dit.        

Is Kumaré  dus een goeroe in vermomming die zelf niet weet dat hij leraar is, maar dit ontdekt tijdens zijn experiment? Is dat de reden van de openingszin van William Ralph Inge? Daar lijkt het sterk op!

Op het einde ven de documentaire kijken zijn leerlingen naar een scherm waarop Kuramé het volgende zegt: “Ik ben een Amerikaans staatsburger, maar wordt mijn ware ik daardoor gedefinieerd? Neen, dat komt van binnenuit. Als jongeman kwam ik tot het inzicht dat mijn identiteit een illusie was. Nieuwsgierig als ik was, ontmoette ik veel swami’s en sadhu’s, priesters, heiligen en goeroes, maar niemand van hen zei iets waar ik echt in geloofde: dat je ze niet nodig hebt. Je hebt niemand anders nodig om gelukkig te worden. Dus ik dacht: Als ik goeroe zou worden, dan zou ik  mensen dit bijbrengen: De goeroe die je zoekt zit in jezelf. Dat is de kern van de leer van Kuramé die ik zelf heb bedacht.” Blijkbaar heeft ‘het experiment’ dan toch een diepe waarheden aan het licht gebracht.    

Daarna verschijnt hij echt in de zaal. Zijn lange baard is afgeschoren, zijn lange haren afgeknipt en in een traditioneel lichtblauw hemd en donkere broek, in plaats van in zijn oranje spirituele outfit en bijhorende staf. “Hallo, Goeroe’s”, zegt hij tegen zijn leerlingen, “mijn naam is Vikram en mijn ideale zelf is Kumaré.”

Je ziet dan op de gezichten van de aanwezigen verschillende uitdrukkingen die uiteenlopen van ‘vertwijfeling’, ‘verbijstering’, ‘aangeslagenheid’ tot ‘verassing’ en ‘aanvaarding’, maar uiteindelijk applaudisseert iedereen. Er is een oudere dame die ondanks alles beweert dat Kuramé echt paranormale gaven heeft. Maar dat is niet zo! Met deze laatste korte slotzin in witte letters op een voor de rest lege en zwarte achtergrond sluit Vikram zijn documentaire af.    

De kern van zijn boodschap herinnert mij aan de volgende uitspraak van een bezoeker tegen de ‘Vedanta-leraar’ S.N. Maharaj: “Krisnamurti zegt dat niemand een leraar nodig heeft.” Maharaj antwoord: “Maar Krisnamurti doet zelf niets anders dan leraar spelen. Maar in een andere zin heeft hij wel gelijk.”  

Al met al had ik niet de indruk dat zijn leerlingen na zijn ‘ontboezemingen’ werkelijk ontwaakt waren. Maar ze hielden er op enkele uitzonderingen na, allen een positieve verandering aan over.

De trailer sluit af met de volgende zin van een andere goeroe - of moet ik zeggen priester of leraar? – ‘Deepak Chopra’ genaamd: “ The greatest lesson any guru ……. can teach.”

Een serieuze contradictie nietwaar?!   

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht