ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hydrotherapie heeft, bijvoorbeeld, een sterk effect op de bloedsomloop

Hydrotherapie komt in verscheidene vormen, waaronder: baden, douches en omslagen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 20 oktober 2012 1:40

Hydrotherapie wordt soms ook aquatherapie genoemd omdat het met water heeft te maken, waaronder baden, douches, sauna, enzovoorts... Hydrotherapie is een natuurlijke methode dat water gebruikt in verschillende vormen - vloeibaar, als damp, als ijs - en, op verschillende temperaturen. De heilzame eigenschappen van water zijn al bekend sinds de oudheid; het zuivert, verkwikt en versterkt het organisme maar het kan ook bepaalde kwalen verlichten.

Water heeft ook effect op de bloedsomloop. Dit effect varieert afhankelijk van de watertemperatuur. De huid bevat in feite talloze zenuwuiteinden die de hersenen signalen geven over warm en koud. De hersenen fungeren dus als thermostaat die de lichaamstemperatuur op 37°C moet houden.

Wanneer koud water in contact komt met de huid trekken de haarvaten samen. De informatie wordt direct ontvangen door het zenuwstelsel, dat het organisme het signaal geeft op deze afkoeling te reageren door dadelijk warm bloed naar de huid te sturen. Het formaat van de vaten neemt toe om het bloed door te laten: dit is vaatverwijding.

Omgekeerd zorgt warm water voor een verwijding van de poriën en de bloedkanalen: ook nu neemt de bloedcirculatie toe. Om dit verschijnsel tegen te gaan geeft het zenuwstelsel signalen aan het organisme om het volume van de vaten te verminderen. Er komt minder bloed aan het huidoppervlak: dit is vaatvernauwing.

Dit vermogen van water om de bloedstroom te beïnvloeden vormt de basis van de hydrotherapie.

De hydrotherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijkheid, gevoeligheid en algemene gezondheidstoestand en eventueel aan de ziekte waaraan u lijdt. Hij gebruikt daarbij verschillende technieken. De gangbaarste zijn onder andere: baden, douches en omslagen.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met hydrotherapie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht