ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Feldenkraismethode: een bewustwording van bewegingspatronen

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 28 augustus 2012 0:36

De Feldenkraismethode, ontwikkeld door Moshé Feldenkrais (1904–1984), bestaat uit het maken van ongewone maar gemakkelijk uit te voeren bewegingen (de oefeningen vergen noch spanning, noch inspanning) om de spieren te verlossen van hun gewoonten. Dit leidt tot bewustwording van het lichaam en verbetering van fysieke en mentale prestaties.

Het ontwikkelen van gewoonten, dat wil zeggen: bewegingen en houdingen die we onbewust steeds herhalen, beperkt ons lichaam geleidelijk in zijn vrijheid. Daardoor is het minder goed in staat te strijden tegen pijn of bezit te nemen van de ruimte.

De Feldenkraismethode helpt ons andere, niet-ingesleten gewoonten te ontwikkelen die we kunnen kiezen; dit, afhankelijk van de situatie: activiteit (zoals dansen), tijdstip (avond, dag), houding (slapend, zittend), enzovoort.

Kortom: het gaat om bewustwording van uw vrijheid van bewegen door ongewone bewegingen aan te leren. Met andere woorden: de methode beoogt het bijzondere scala van bewegingen te ontdekken die ons lichaam kan maken, vrijwel niet gehinderd door minder goede gewoonten. Anderzijds wil ze afrekenen met houdingen die we onbewust hebben ontwikkeld om de pijntjes van alledag te omzeilen (en zelfs op te ruimen).

Het lichaam hervindt zijn soepelheid en alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Het zelfbewustzijn profiteert hier natuurlijk ook van.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met de Feldenkraismethode? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht