ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR, afgekort

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zaterdag 25 augustus 2012 16:56

EMDR, de afkorting avn Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is in 1987 in de Verenigde Staten geïntroduceerd door psychologe Francine Shapiro om posttraumatische stress te behandelen. Volgens haar kan een trauma, zelfs als het ogenschijnlijk onschuldig is, het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken verstoren: het kan 'geblokkeerd' blijven op de traumatiserende gebeurtenis.

Om de stoornis die daaruit voorkomt te overwinnen laat de therapeut zijn cliënt zich onderdompelen in de traumatische herinnering. Dan stimuleert hij afwisselend de linker- en rechterkant van de hersenen met oogbewegingen of auditieve of tactiele prikkels.

Onderzoek heeft de doeltreffendheid van deze methode aangetoond, vooral bij de behandeling van oorlogsveteranen uit Vietnam. De hersenstimulatie zou eenvoudigweg lijken op gedragstherapie met exposure. Er is steeds meer bewijs dat de methode ook bij andere klachten effectief kan zijn, bijvoorbeeld: bij angst en bij chronische pijn.

Zelf eens uitproberen? Klik dan op deze link. Volg het vierkantje met de ogen, maar beweeg het hoofd niet. Zo'n sessie duurt normaliter 60 tot 90 minuten, in het gezelschap van een bevoegde therapeut natuurlijk.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR, afgekort? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht