ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

arno's blog

De meest ongelooflijke reis van miljoenen monarchvlinders

De monarchvlinder (Danaus plexippus) heeft een haast iconische status als trekvlinder; de jaarlijkse trek is één van 's werelds bekendste fenomenen uit de natuur. Van zodra ze twee maanden oud zijn, beginnen ze vanuit Canada aan een vlucht van 3.000 kilometer over velden, bossen, steden, vlaktes, open water, woestijnen, bergen om uiteindelijk, met miljoenen tegelijkertijd, in een klein, hooggelegen regio van centraal Mexico samen te komen; dit, op een plaats, waar ze voorheen nog nooit waren geweest. 

Er zijn wel meer soorten vlinders die trekken en in grote groepen overwinteren, zoals de Amerikaanse Anetia briarea, maar de afstanden die de monarchvlinder aflegt, en de aantallen waarmee ze dat doen, zijn ongekend in de insectenwereld.

Om de gehele vlucht vanuit het standpunt van een vlinder op te vangen, gebruikten de cameraoperatoren een helikopter, ultralicht, en een heteluchtballon om de gepaste luchtfoto's langsheen de transcontinentale route te nemen.

Een echte aanrader!


Op wikipedia lezen we, bijvoorbeeld, dat de monarchvlinder over een sterke passieve verdediging beschikt doordat hij in de meeste stadia giftig is. Omdat de rupsen van giftige planten eten en ze het milde gif dat in de bladeren zit niet verteren, maar opnemen in het weefsel waar het zich ophoopt, zijn ze oneetbaar voor de meeste soorten vogels, en aangezien ze door de opvallende kleuren erg herkenbaar zijn worden ze meestal met rust gelaten. Hoe ouder de rups is, hoe meer gif wordt opgeslagen, en de rups wordt dus giftiger naarmate hij ouder wordt.
 
Het eten van giftige planten heeft nog een ander voordeel: de rupsen vallen niet ten prooi aan grazers, die dergelijke planten mijden. Rupsen, die van niet-giftige planten leven - zoals grassen - worden soms per ongeluk met plant en al opgegeten door grote herbivoren zoals koeien en paarden.

Nochtans kent de monarchvlinder vele vijanden. Zowel de rups als de vlinder worden, ondanks hun giftigheid, buitgemaakt en gegeten door een breed scala aan insecteneters. Voorbeelden hiervan zijn verschillende geleedpotigen, reptielen, kleine zoogdieren als muizen, en vogels. Ook de eieren worden gegeten door, bijvoorbeeld, roofmijten en kleine insecten.

De monarchvlinder wordt, net als alle vlinders, voornamelijk gegeten door vogels. De meeste vogels leren al snel dat de vlinder oneetbaar is door simpelweg een hap van de vlinder te nemen. Sommige exemplaren overleven dit niet, maar vanwege het leereffect door de vogels, heeft het grootste deel van de monarchvlinders op die manier weinig te vrezen van vijanden.
 
De monarchvlinder heeft in vergelijking met andere vlinders een zeer bestendig exoskelet, dat niet zozeer hard, maar enigszins leerachtig is. De meeste vlinders kunnen door vogels eenvoudig worden gedood door in het borststuk te pikken, wat direct fataal is. De monarchvlinder heeft een dusdanig sterk omhulsel dat het vrijwel onmogelijk is om de vlinder op die manier te doden. Een vogel zal de vlinder na enkele pogingen vaak weer loslaten, zodat de monarchvlinder kan ontsnappen. In de meeste gevallen komt de vlinder er zonder beschadigingen vanaf.
 
Slechts enkele vogels zijn immuun voor het gif van de planten waarvan de rups eet. Voorbeelden zijn de zwartstuittroepiaal (Icterus abeillei) en de zwartkopbisschop (Pheucticus melanocephalus). In gebieden waar deze vogelsoorten algemeen voorkomen worden veel monarchvlinders gegeten. Andere vogels zijn niet immuun voor het gif maar eten slechts af en toe een monarchvlinder, of ze eten alleen de niet-giftige delen. Voorbeelden zijn enkele soorten uit de familie wielewalen (Oriolidae).Gepost door arno op dinsdag 18 juni 2013 0 reactie(s)


La Belle Verte - The Beautiful Green: een guitige film over Aardebewoners

'La Belle Verte', 'The Beautiful Green' in het Engels, is een Franse speelfilm uit 1996, geregisseerd door Coline Serreau, die eveneens de muziek componeerde en zelf de rol van Mila speelt. De beelden werden in de Franse streek van Auvergne opgenomen. De film leert ons hoe belangrijk het is om zo dicht mogelijk bij de natuur te leven. In elk geval laat de film ons nadenken over de manier waarop we onze planeet momenteel bewonen en hoe we met elkaar omgaan. Het idee achter de film is ongetwijfeld zeer origineel en gespekt met enkele vleugjes humor.

Mila woont op een andere planeet, waar de bewoners een natuurlijk leven leiden en sterke telepathische gaven hebben. Af en toe gaan ze even kijken op andere planeten, om te weten hoe het daar gaat, maar niemand wil naar de Aarde, die vreselijke planeet waarmee men slechte ervaringen heeft. Het is zelfs 200 jaar geleden vooraleer iemand die Aarde nog heeft bezocht om te zien hoe de aardbewoners het stellen.

Mila besluit om naar de Aarde te gaan, omdat haar vader haar heeft verteld dat ze daar is geboren uit een aardse moeder. Ze komt terecht in Parijs en ze staat werkelijk versteld van de manier waarop de mensen daar leven. Ze blijken volkomen vervreemd van de natuur, ze rijden rond in stinkende blikken dozen, ze ruilen voedsel voor waardeloze papiertjes en ga zo maar door. Mila heeft echter sterke telepathische gaven, waarmee ze het gedrag van de aardbewoners verandert - aanvankelijk, zonder dit zelf te beseffen - maar later, bewust en opzettelijk.

De film is vrolijk, vriendelijk, komisch, maatschappijkritisch, idealistisch en ook mooi. Hoewel hij nooit officieel werd verboden, weigerden de meeste bioscopen en de TV-zenders deze film te vertonen. In het algemeen verkreeg het een score van slechts 5 op 10. Van zodra de film in Frankrijk uitkwam, verkreeg 'La Belle Verte' zeer veel kritiek, vooral van de krant 'Le Figaro' en van het cultureel tijdschrift 'Télérama'. Wie de film gezien heeft, begrijpt wel waarom...

'La Belle Verte' is Engels ondertiteld, duurt 99 minuten en een echte aanrader!Gepost door arno op vrijdag 10 juni 2011 3 reactie(s)
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht