ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Russische saboteurs steken Poetin stokken in de wielen: "Rusland is van ons…"

Boak: "Elke ontspoorde trein betekent minder granaten en raketten die afgevuurd worden op vreedzame Oekraïense steden."
door Tsenne Kikke - donderdag 5 januari 2023 17:08

Soms is het niet gemakkelijk om op het internet vermeldingswaardige zaken aan te treffen om die dan op deze Spiritualia website te publiceren. Overal ter wereld treft men opstanden, oorlogen, en zo meer aan, maar wat er tussen Oekraïne en Rusland plaatsgrijpt, vind ik interessant genoeg om op te volgen, omdat alles zo dicht bij onze deuren afspeelt en Europese landen in al dat dodelijke geweld een steentje bijdragen.

Niet enkel en alleen Europse landen, maar sinds het begin van de oorlog probeert de anarchistische beweging 'Boak' de oorlogsmachine van Vladimir Poetin van binnenuit te saboteren. Het voorbije jaar beschadigden de zwartgeklede partizanen, onder andere, treinsporen en militaire rekruteringscentra, waarbij opgepakt worden geen optie is.

De Slag om Sievierodonetsk

Op 24 juni 2022 kregen Oekraïense eenheden het bevel zich uit die stad terug te trekken en de daaropvolgende dag veroverden Russische en pro-Russische separatistische troepen Sievierodonetsk volledig.

Al wekenlang lag die industriestad onder vuur. Maar op 25 juni lukte het de Oekraïense strijdkrachten niet meer om stand te houden. Na een wekenlange verdediging gaven ze de stad in Loehansk op. Op de dag dat Oekraïne een nieuwe nederlaag leed, kwamen op zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Moskou enkele Russen samen. Ze spraken aan een spoorlijn af, waar een trein vol militair materieel zou passeren. Ze schroefden enkele bouten los, maakten de rails van de spoorlijn los en verbonden de gebroken rail met een kabel. Zo werd het defect niet gesignaleerd. Vooraleer de zwartgeklede saboteurs verdwenen, lieten ze hun initialen op de spoorweg achter. Een ‘b’ in Cyrillisch schrift, een ‘o’, een omcirkelde ‘a’ en een ‘k’.

Samen vormen ze 'Boak', een anarchistisch-communistische beweging, die zich al jaren verzet tegen de Russische president Vladimir Poetin. De beweging bestaat uit ‘revolutionairen en strijders’ die zich ‘tegen het autoritaire regime van Poetin en alle onderdrukkers in Oost-Europa’ verzetten. De Russen hangen verschillende politieke ideologieën aan. Wat hen bindt, is de haat tegenover Poetin. Sinds hij groen licht gaf voor de ‘speciale militaire operatie’ heeft die haat zich ook omgezet in gerichte aanvallen om het Russische militaire apparaat van binnenuit te ontwrichten.

Oorlog om het spoor

De leden steken rekruteringskantoren van het Russische leger in brand, vallen politiebureaus aan met molotovcocktails en doen gsm-masten aan de grens met Oekraïne in rook opgaan. Maar de meeste energie steken ze in de sabotage van spoorwegen die naar militaire opslagplaatsen leiden. Door spoorlijnen te beschadigen, koopt Boak voor het Oekraïense leger meer tijd om tegenaanvallen voor te bereiden, legde Boak-lid Jora uit in een documentaire van een Britse freelancejournalist. Soms wordt het defect al enkele uren nadien ontdekt, zoals bij de aanval op 25 juni. Maar elk uur dat het Kremlin verliest, is een kleine overwinning. "Elke ontspoorde trein betekent minder granaten en raketten die worden afgevuurd op vreedzame Oekraïense steden," schreef het collectief toen op 'Telegram'. "We roepen iedereen op om mee te doen aan de spoorwegoorlog."

Beproefde tactiek

'Boak' is niet de enige verzets­beweging die in Rusland spoorlijnen beschadigt of treinen vertraagt – en ook niet de eerste. Zo was het een beproefde tactiek in Wit-Rusland. Toen de Russen in februari hun ogen op Kiev hadden gericht, dacht het Russische leger gebruik te maken van het uitgebreide spoorwegnet in de noordelijke regio om hun mankrachten te bevoorraden en te versterken. Maar Wit-Russische partizanen vernietigden de bedieningspanelen, waardoor de treinen dagenlang stilstonden. Russen moesten toen noodgedwongen vrachtwagens gebruiken, met een kilometerslang konvooi tot gevolg.

De Russische partizanen volgen het voorbeeld van hun buren sinds vorige lente. Volgens 'The Insider' zijn in Rusland tussen maart en juni 2022 al minstens 63 goederentreinen ontspoord. Dat is bijna anderhalve keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Die spoorwegoorlog woedt vooral in het westen van Rusland, dichtbij de grens van Wit-Rusland en Oekraïne. "We willen dat de wereld weet dat er een grote groep is in Rusland die zich tegen Poetin verzet," zei Jora. "Zoveel Russen zijn slachtoffer geworden van de repressie. Rusland is niet van Poetin, maar van ons. We willen het volk tonen dat er iets mogelijk is."

De beweging communiceert vooral via 'Telegram', en heeft 30 georganiseerde cellen van Kaliningrad tot Vladivostok. Hoeveel leden ze telt, is onduidelijk. 'Boak' documenteert alle aanvallen en publiceert foto’s om anderen te inspireren. "Onze macht ligt juist in wat we allemaal samen kunnen doen," zei Jora. "Op een legale manier kun je in Rusland toch geen verandering teweegbrengen. Dan vlieg je meteen de gevangenis in. We hebben geen keus."

Sinds het begin van de invasie zijn volgens 'Ovdinfo.org' ruim 19.000 Russen aangehouden omdat ze zich kritisch uitlieten over de oorlog en lopen er 22 strafzaken. Wie saboteert, riskeert lange gevangenisstraffen. Daarom dekken de Boak-leden zich goed in met gereedschapskisten en stippelen ze ontsnappingsroutes uit via donkere wegen, waar geen bewakings­camera’s hangen. "Opgepakt worden is geen optie," beweerde Jora. "Dan sterven we liever."

Bron: De Standaard

Natuurlijk zijn er, naast 'Boak', andere verzetsstrijders, waaronder de 'Sjamaan vechters' die eveneens de guerilla techniek handhaven...

Maar in Rusland houden veel mensen uit het gewone volk nog altijd van 'brood & spelen' om zich van hun innerlijke spanningen te ontlasten...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht