ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Wetenschappers kwamen meer over het Instinctcentrum aan de weet

Wegens het feit dat velen door hun instinctcentrum worden bestuurd, gaat de interesse eerder uit naar banale zaken, dan aan Zelfkennis doen.
door Tsenne Kikke - donderdag 24 december 2020 23:13

Neem het van mij aan: wat Gurdjieff ons 100 jaar geleden vertelde, zal binnen een paar honderd jaar hoogstwaarschijnlijk in alle scholen worden geïntroduceerd. Momenteel is het grootste deel van de mensheid er spijtig genoeg nog niet klaar voor.

Moest, ik bijvoorbeeld, een lezing over Zelfkennis geven - een Zelfkennis, gebaseerd op de Gurdjieff-filosofie - zal ik amper een tien- à twintigtal mensen kunnen aantrekken, mits er voordien zeer veel reclame voor werd gemaakt én er geen inkomprijs wordt aangerekend. Richt een rockconcert, een voetbalmatch, een pornoshow of een wielerkoers in, en tienduizenden komen erop af...

Soms publiceer ik weleens een blog waarin naakt voorkomt (trekt enorm veel nieuwe bezoekers aan), op andere dagen gaat het om een beetje geroddel (idem), maar uiteindelijk verwijst de naam 'Spiritualia' naar zaken die met spiritualiteit te maken hebben.

Natuurlijk zijn er lezers bij die het thema 'spiritualiteit' met geestrijke dranken verwarren, of met drugs, en als ik de stompzinnige commentaren, waarin eender welk vorm van meerwaarde ontbreekt, van sommige egotrippers lees, besef ik dat hun bewustzijnsniveau op 'De Schaal van Bewustzijn' eerder bij het donkergrijze aanleunt dan bij het lichtgrijze. Geen verwijt: gewoonweg een vaststelling. Tenslotte kunnen ze er zélf niets aan doen, omdat ze met die geaardheid werden geboren.

Het Instinctcentrum

Zoals ik in de eerstvolgende blog zal trachten uit te leggen, leven zeer veel mensen vanuit hun instinctcentrum. Maar, dankzij het feit dat ze alles hebben aangeleerd (verwijzend naar: leren praten, rechtop lopen, zichzelf kleden, een beroep aanleren, zichzelf weten te gedragen, met mes en vork eten, et cetera), is dat niet meer zo herkenbaar. Meer hierover in mijn volgende blog...

Maar leer mensen beter kennen, of maak ze dronken, of woon met hen een tijdlang samen - om maar enkele voorbeelden te noemen - en het instinctieve zal meer en meer aan de oppervlakte tevoorschijn komen. In zeer veel gevallen is zelfs de uitdrukking 'hoe groter geest, hoe groter beest' van toepassing. Geloof me of niet: veel mensen kunnen zich soms als echte beesten gedragen.

Natuurlijk kan geen mens iets doen aan het feit dat het animale, instinctieve deel hun lichaam bestuurt, maar anderzijds kan men het beter leren kennen, leren beheersen, om het tenslotte te overstijgen, teneinde tot 'meer mens' uit te groeien. Ik bedoel: tot een 'volwaardige mens'.

Met-ter-tijd - ik bedoel: binnen een paar duizend jaar - zullen het enkel en alleen volwaardige mensen zijn, die kinderen met een hogere vorm van bewustzijn op de wereld zullen brengen.

Weet je nog, dat ik schreef dat de mens uit 'drie verdiepingen' bestaat? Alle dieren missen dat 'bovenverdiep', en sommigen ervan hebben slechts één verdiep, zoals de worm, bijvoorbeeld. En, omdat de mens door zijn instinctcentrum wordt geregeerd, kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat er in zijn benedenverdiep een worm zit, in het middenverdiep een schaap en in het bovenverdiep een bonobo. Een mensaap dus. Om die reden kan het 'krachtdier' - niet te verwarren met 'totemdier' - een wezen zijn dat uit meerdere dieren is samengesteld.

Tussen haakjes: over graden van bewustzijn, krachtdieren, drie verdiepingen, en zo meer, heb ik het reeds eerder meermaals gehad. Gewoonweg googlen, het woordje 'Spiritualia' intikken, gevolgd door het kernwoord, zoals 'Gurdjieff' of 'krachtdier', waarover je meer aan de weet wenst te komen.

Laten we er nu enkele wetenschappers bij betrekken...: tenslotte komen die véél geloofwaardiger over, nietwaar?

Instinct en DNA

Een tijdje geleden verscheen er een artikel, getiteld: 'Biology professors suggest instincts evolved from learning', van de hand van twee biologen. De ene is verbonden aan de Amerikaanse Universiteit van Illinois, en de andere aan de Australische Macquirie Universiteit.

In dat artikel, dat in het tijdschrift 'Sience' werd gepubliceerd, poneerden ze de suggestie dat al hetgeen we als instinctief aanschouwen hoogstwaarschijnlijk door de voorouders werd aangeleerd. Wat een vondst!

Mensen, die aan Zelfkennis doen, weten dat het bewegingscentrum, over zowel een instinctcentrum beschikt, als over een denk- en gevoelscentrum beschikt. Het 'denkgedeelte' evalueert, het 'gevoelsgedeelte' voegt er eventueel emorionele energie aan toen, en het 'bewegingsgedeelte' zelf kopieert, maar dan wel aan een snelheid dat tienduizenden malen sneller is dan het menselijke formatorische denken.

Wat die biologen nu eindelijk aan de weet zijn gekomen, is dat het instinctcentrum van de huidige mensheid totaal verschillend is van de eerste mensen die onze planeet Aarde bevolkten, en dan wel dankzij al het aangeleerde.

Indien je het nog niet hebt gedaan, lees het gehele artikel van de wetenschappers Gene Robinson en Andrew Barron, via deze link.

Hun onderzoek nam een aanvang nadat ze zichzelf vragen stelden, waaronder: waarom kunnen vissen zwemmen, waarom kunnen vogels vliegen en naar andere plaatsen migreren, waarom kunnen spinnen webben bouwen, waar hebben vogels geleerd hoe nesten te bouwen, enzovoorts.

In elk geval moeten de voorouders het reeds gekend, of aangeleerd hebben, en het via DNA hebben doorgegeven, waarop de twee mannen met muizen zijn beginnen experimenteren om het mechanisme ervan te ontdekken.

Teneinde hun argumenten te kunnen staven, stelden ze in hun laboratorium vast dat er epigenetische veranderingen werden vastgesteld. Bijvoorbeeld: een muis die aan Vinclozoline werd blootgesteld ervoer wijzigingen in zijn DNA; veranderingen, die tot drie generaties verder konden worden doorgegeven.

Een ander voorbeeld was, dat ze vaststelden dat laboratoriumratten, aan wie aangeleerd werd om in stresserende omstandigheden rustiger te reageren, dat aangeleerde aan hun nakomelingen hadden doorgegeven - met als gevolg, dat ook die nazaten rustiger reageerden op soortgelijke stressvolle situaties, en wel tot aan de derde generatie.

Het instinctcentrum van het bewegingscentrum houdt de verkregen informatie in zich vast en geeft het aan de nazaten door. En, wat voor muizen en ratten geldt, is dan ook op de mens van toepassing.

Wel gaven de twee wetenschappers toe, dat er tot op heden geen enkel mechanisme, dat de epigenetische veranderingen in DNA-wijzigingen omzet, is gevonden, maar als excuus gebruikten ze het feit dat epigenie, ook epigentica genoemd,  nog in haar kinderschoentjes staat, en dat het mechanisme misschien nog kan gevonden worden.

Advies

Ik zou hen aanraden om bij DIMschool vzw in de leer te gaan en zich voor de cursus Zelfkennis in te schrijven... :-) Wel geef ik toe dat het wezenlijke mechanisme niet gekend is, en daarom zou het goed zijn indien die twee onderzoekers een brug zouden kunnen slaan tussen oeroude kennis en wetenschap, maar nogmaals: daarom zouden ze in de allereerste plaats die kennis moeten kunnen opdoen - want, ook het instinctcentrum zit moeilijker in elkaar dan hierboven beschreven..

Nota: Epigenie is, simplistisch uitgelegd, het fenomeen waarbij de chemische structuur van een substantie wordt veranderd zonder dat het uiterlijke ervan wijzigingen ondergaat. Gurdjieff zou daarbij aanvullen: bovendien zal een kracht, die doorheen een voorwerp gaat, niets aan de chemische samenstelling ervan veranderen. Bijvoorbeeld: gemagnetiseerd ijzer.

Vraagje: welke krachten gaan er doorheen jou? :)

Ook jij bent niet met een tabula rasa geboren op het moment dat je de moederschoot verliet. De vraag is dus: 'Wat heb jij van jouw ouders en voorouders meegekregen?' Enig idee?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht