ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Keelklanken… om er stil van te worden

Enkele woorden uitleg over boventoonzang.
door Tsenne Kikke - zondag 27 december 2020 4:13

"In het begin was er een vibratie... of het woord, als je dat liever hebt..."

Boventoonzang, ook keelgezang genoemd, kan het diepste diepe van de mens beroeren, zijnde: het instinctcentrum. En, omdat elke mens voor 99% van zijn tijd in zijn benedenverdieping vertoeft, 1% in zijn middenverdieping, en nooit in zijn bovenverdieping, is het logisch dat de voortgebrachte klanken vooral dat instinctcentrum zullen aanspreken.

"Ons onderbewustzijn zou ons bewustzijn moeten worden," beweerde Gurdjieff en ook Carl Gustav Jung zei: "Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven leiden en zal je het 'het Lot' noemen.”

Zo bestaat de kunst er dan ook uit om die benedenverdieping met de bovenverdieping te verbinden, opdat de middenverdieping ooit kan worden geactiveerd. Maar dat is eerder weggelegd voor de mens die de Weg van de Fakir of Sjamaan volgt - of, die van de monnik, zijnde: de Tweede Weg. Gurdjieff daarentegen bracht ons de Vierde Weg, maar daarover heb ik het al meermaals gehad.

De eerste keer dat je zo'n boventoonzang recital aanhoort, kan je er wel van onder de indruk komen. Maar, na vijfde maal kan je het misschien wel een beetje beu geraken, tenzij (1) het zeer goed wordt gebracht,  en (2) je weet waarover het precies gaat. Maar zelfs indien je het ietwat beu begin te worden, is en blijft het een bewijs dat er uit het menselijk lichaam  - naast gewoon gezang - fenomenale klanken kunnen worden geproduceerd. Wel is het spijtig dat het vandaag de dag teveel wordt gecommercialiseerd en voor de leek het echte nog moeilijk van het onechte te onderscheiden valt.

Genadi Tkachenko samen met Zarina van OLox Musiv Project

Hieronder stelt Zarina zichzelf voor...

Een andere keelzanger uit Tyurgen - Oekraïne...

De groep Huun-Huur-Tu

Olena Uutai  

Bij de eertijdse sjamanistische sekten was het kamlanie-ritueel altijd vergezeld van bepaalde ritmes en melodieën die direct correleerden met kosmische ritmes.

Eén van de hedendaagse onderzoekers van Gurdjieff's muziek en spirituele leerstellingen, is de uitmuntende componist en musicus David Hykes. Toen de Australiër Peter Brook in 1979 de film 'Ontmoetingen met bijzondere mensen' samenstelde, gebaseerd op het gelijknamige boek van George Ivanovitch Gurdjieff, deed hij eraan mee. In de openingsscène waar er een wedstrijd plaatsvond, was hij de persoon die de boventonen ervan componeerde.

De 68-jarige Hykes bestudeerde oude heilige gezangen van Tibetaanse boeddhistische monniken van de Gyuto en Gyume scholen; ook het Mongoolse en Tuvaanse keelgezang gekend onder de naam 'Khoomei'. Volkeren die in Tuva, Mongolië en Siberië verblijven, doen aan deze vorm van boventoonzang. Van deze sjamanen wordt geacht dat ze in contact te staan met 'bovennatuurlijke krachten'.

Het animistische wereldbeeld van die streek identificeert de spiritualiteit van objecten in de natuur, niet alleen in hun vorm of locatie, maar ook in hun klank. Zo wordt de menselijke nabootsing van de klanken van de natuur gezien als de wortel van het keelgezang. Ook ontdekte Hykes een oude Mongoolse legende, die de oorsprong van het juiste harmoniën verklaarde. In de bergen van West-Mongolië bevindt zich een heilige waterval die deze harmonische tonen voortbrengt omdat ze als het ware 'zingt'. Aan Hykes werd daarbij verteld, dat als je op die heilige plek aankomt, de Natuur het jou wel aanleert. De rivier onder de waterval heet 'Buyant Göl', dat wil zeggen: de Hertenrivier, omdat hele kuddes herten zich aangetrokken voelen tot de betoverende geluiden en er in het water komen zwemmen.

De culturen in dat deel van Azië hebben inderdaad vele instrumenten en technieken ontwikkeld om de klanken van dieren, wind en water via keelzang na te bootsen.

Khoomei

Hopelijk heb je iets aan deze blog gehad, beste lezer, en de eclectici kunnen nu meer beseffen wat Gurdjieff met 'innerlijke octaven' op de Vierde Weg zoal kon bedoelen. Bijvoorbeeld...

Zo is de 'materialiteit' van de Wereld-48 samengesteld uit innerlijke octaven van de 'materialiteit' van Wereld-24, de 'materialiteit' van wereld-24 is samengesteld uit innerlijke octaven van de 'materialiteit' van Wereld-12, enzovoort.

Een extra uitleg over boventonen met een vleugje Tantra...

Zelf aanleren? Polyfoon boventoonzingen met Anna-Maria Hefele...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht