ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe (bij)gelovig kunnen sommige priesters zijn?

Harry Potter-boeken werden uit een Amerikaanse school geweerd.
door Tsenne Kikke - vrijdag 8 november 2019 20:09

Dat men in de prehistorie, of zelfs in de middeleeuwen nog in duivels, demonen, vampiers, weerwolven, spoken, (boze) geesten, en zo meer geloof hechtte, is aanneembaar: de ongeletterde mens wist niet beter. Maar, dat men in al die ingebeelde wezens nog altijd enig geloof hecht, is vandaag de dag bij de haren getrokken.

Nochtans werden in de bibliotheek van een middelbare school in Nashville, Tennessee, de Harry Potter-reeks van J.K.Rowling uit de rekken gehaald. Volgens de priester van de school bestaat de kans dat de magische spreuken boze geesten oproepen. De boeken over de tovenaarsleerling kunnen dus niet meer ontleend worden in de nieuwe schoolbibliotheek.

Dan Reehil, priester-leraar van de St. Edward Catholic School, consulteerde naar eigen zeggen verschillende exorcisten in de VS, en in Rome. "In de boeken wordt magie verkeerdelijk voorgesteld als zijnde potentieel goed," stelde hij. "De vloeken en spreuken in de reeks zijn echt, dus een persoon die ze luidop voorleest loopt het risico boze geesten op te roepen."

Volgens het bisdom van Nashville, de inrichtende macht van de school, heeft Reehil het recht om bepaalde boeken te weren uit de bibliotheek. "Wanneer de Katholieke Kerk geen officieel standpunt heeft, mag een priester zelf zijn oordeel vellen," aldus Rebecca Hammel, hoofd van de schoolinspecteurs. Ze benadrukte dat de boeken nog wel uitgeleend kunnen worden in andere bibliotheken van het bisdom.

De Harry Potter-reeks werd uitgegeven tussen 1997 en 2007. Al vanaf het begin veroorzaakten die boeken controverse in religieuze kringen. Volgens tegenstanders bevatten ze satanische boodschappen. In de VS is het een van de meest aangevochten publicaties. Dichterbij, in Bulgarije en Griekenland bijvoorbeeld, heeft de Orthodoxe Kerk zich eveneens gekant tegen de boeken. De Katholieke Kerk heeft daarentegen geen officieel standpunt omtrent de Harry Potter-reeks ingenomen. Volgens mij weet de paus heel goed hoe belachelijk al dat bijgelovige denken is.

Geloof me, of niet: nooit of te nimmer zul je in je leven een spook, geest, duivel, of wat dan ook tegenkomen, tenzij in films, boeken, je eigen verbeeldingswereld of nachtelijke dromen. En ja: die magische spreuken werken niet. Toch niet indien ze in de handen komen van de gewone mens...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht