ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kannibalistische kankercellen overleven chemotherapie

Sommige kankercellen doen aan kannibalisme.
door Tsenne Kikke - maandag 23 september 2019 17:23

Sommige kankercellen gaan in slaapstand om chemotherapie te overbruggen. De energie om te overleven en weer actief te worden, halen ze uit naburige kankercellen.

Chemotherapie doodt kankercellen door hun DNA te beschadigen, maar sommige kankercellen overleven toch. In plaats van te sterven, gaan ze in slaapstand. Ze vermenigvuldigen zichzelf niet meer en wachten tot de therapie stopt. Vervolgens worden ze weer actief en produceren ze stoffen die de groei van de tumor stimuleert. Het resultaat is dat de patiënt hervalt.

Bij borst-, bot- en longkanker

Moleculaire biologen van de Tulane University ontdekten nu hoe de cellen die periode van slaap overleven en genoeg energie hebben om de kanker te doen terugkeren. Ze stelden borstkankercellen bloot aan verschillende medicijnen voor chemotherapie en zagen dat sommige cellen zich ontpopten tot kannibalen. Nadat ze in slaap gingen, verorberden ze naburige kankercellen. Dat gebeurde niet alleen bij cellen in proefbuizen, maar ook tijdens experimenten met muizen. Tot nu toe weten we dat cellen van borst-, long- en botkanker dat kunnen.

TP53 gen

De onderzoekers stelden vast dat slapende cellen, die aan kannibalisme deden, langer overleefden dan slapende cellen die dat niet deden. Dat komt wellicht doordat het kannibalisme hen voorziet van de nodige energie en bouwstenen om de slaap te overleven. Bovendien konden ze de overleving van de cellen linken aan een bepaalde versie van het TP53 gen. Dragers ervan lopen een groter risico op herval.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

- Iets te melden? Klik op deze link! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht