ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Grootste Dode Zee-rol blijkt op een unieke manier te zijn gemaakt

Een analyse van de boekrol onthult een vergeten manier om perkament te maken
door Tsenne Kikke - zaterdag 14 september 2019 17:15

In 1947 zochten schaapherders in en nabij grotten in de woestijn van Judea naar een weggelopen schaap. En daarbij ontdekten ze 2.000 jaar oude boekrollen die opmerkelijk goed bewaard waren gebleven. In de jaren die volgden, werden ook nog eens tien grotten in de buurt uitgekamd, en dat resulteerde in de ontdekking van zo’n 900 geschriften. Eén van de grootste en best bewaarde boekrollen is de zogenoemde 'Tempelrol': de langste van alle gevonden boekrollen. Wetenschappers hebben zich nu nog eens over deze rol gebogen en ontdekt dat het perkament ervan op een unieke manier tot stand is gekomen.

Het onderzoek

“De Tempelrol is misschien wel de mooiste en best bewaard gebleven boekrol,” vertelde onderzoeker Admir Masic. “Wij hadden het voorrecht om fragmenten ervan, die bewaard worden in een museum in Jeruzalem, te bestuderen.” Masic en collega’s waren daarbij met name geïnteresseerd in de manier waarop het perkament tot stand was gekomen. “We gebruikten verschillende geavanceerde technieken om het materiaal te karakteriseren. Zo waren we in staat om vast te stellen hoe de dierenhuid - waar perkament van wordt gemaakt - in de oudheid werd behandeld en hoe het perkament door het langdurige verblijf in de grot werd aangetast.”

Het perkament, dat in de grotten nabij de Dode Zee is teruggevonden, is – zoals al het oude perkament – gemaakt van dierenhuiden. Om perkament te maken, werd de huid eerst van haar-, vet- en vleesresten ontdaan, waarna de schone huid heel strak werd opgespannen om te drogen. Zodra het perkament droog was, werd het soms nog ingewreven met zouten.

Het onderzoek van Masic en collega’s onthulde dat de Tempelrol wel degelijk met zouten werd nabehandeld. Maar daarbij werd wel gebruik gemaakt van een unieke mix van zouten, die stammen uit evaporieten, zijnde: gesteenten, ontstaan door indamping.

Zouten

“De huiden werden in de oudheid altijd behandeld met tafelzout, oftewel natriumchloride,” vertelde Masic. “Maar dat is niet het zout waar wij het over hebben. De zouten die wij ontdekten, houden verband met een heel speciale manier waarop men – alleen in de oudheid – perkament maakte. We ontdekten dat er in de oudheid verschillende manieren waren om perkament te maken. En één ervan was met behulp van op sulfaat gebaseerde substanties: de zouten waar wij het over hebben.”

Glad en wit

De unieke mix van zouten die op de Tempelrol werd toegepast, zorgde ervoor dat deze zijn ongebruikelijk lichte kleur verkreeg. “De zouten werden gebruikt om een glad, helder oppervlak te verkrijgen en zo het contrast met de letters te vergroten,” vertelde Masic.

Afkomst

Waar de makers van het perkament deze zouten vandaan haalden, is onduidelijk. Vaststaat dat de zouten niet afkomstig zijn uit de Dode Zee. “Mogelijk kunnen we de afkomst vaststellen door op verschillende locaties in het Midden-Oosten of elders op zoek te gaan naar deze specifieke zouten.” Maar dat is een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg. Want, wie zegt dat de makers van het perkament – als zij al in de buurt van de Dode Zee woonden – hun zouten uit de lokale omgeving haalden?

Vocht

Hoewel de unieke afwerking van het perkament resulteert in een heel wit en glad materiaal dat zich goed leent voor het vereeuwigen van informatie, is het zeer twijfelachtig of deze afwerking het behoud van de boekrol bevordert. “Dat weten we niet goed,” erkende Masic. “Maar afgaand op de hygroscopische eigenschappen van deze zouten – ze zijn geneigd om water op te nemen – kunnen ze de boekrol wel eens vatbaarder maken voor de effecten van vocht.”

Behoud

Het onderzoek heeft dan ook implicaties voor de opslag van de Tempelrol – en mogelijk ook andere Dode Zee-rollen, die op vergelijkbare manier vervaardigd zijn. “Deze nieuwe resultaten benadrukken nog maar eens dat het belangrijk is om ze altijd op te slaan in een ruimte waarin de luchtvochtigheid goed gereguleerd kan worden. We hebben nu bewijs voor de aanwezigheid van zouten die hun aftakeling kunnen bevorderen. Dat zijn aspecten waar je rekening mee moet houden als het gaat om het behoud van deze boekrollen.”

Implicaties

Maar het onderzoek heeft nog meer implicaties. Zo kan een beter begrip van de samenstelling van de Dode Zee-rollen het ook gemakkelijker maken om werkelijk oude boekrollen te onderscheiden van nagemaakte, veel jongere exemplaren.

“De studie heeft implicaties die verder reiken dan de Dode Zee-rollen,” bevestigde onderzoeker Ira Rabin. “Zo laat het bijvoorbeeld zien dat er rond de tijd dat men in het Midden-Oosten perkament begon te maken verschillende technieken in omloop waren. En dat staat in schril contrast met het feit dat er in de Middeleeuwen maar één techniek gebruikt werd.”

Wat het onderzoek bovenal laat zien, is dat deze Dode Zee-rollen - ondanks dat we al tientallen jaren van hun bestaan weten - nog heel wat geheimen herbergen. En, met behulp van moderne technologieën hopen onderzoekers deze de komende jaren stuk voor stuk te kunnen onthullen.

Wie maakten de Dode Zee-rollen?

Dat is niet duidelijk. In eerste instantie werden ze toegeschreven aan de Essenen: een joodse religieuze partij, die rond het begin van de jaartelling in verschillende delen van Israël te vinden was. Enkele honderden Essenen zouden zich in die periode in Qumram, gelegen op korte afstand van de Dode Zee en de grotten waarin de Dode Zee-rollen zijn teruggevonden, gevestigd hebben. Hun nederzetting werd zo’n 2000 jaar geleden echter door de Romeinen verwoest en aangenomen wordt dat de Essenen daarop anticipeerden door belangrijke geschriften in vazen te stoppen en in de talrijke grotten in de buurt van hun woonplaats te verstoppen. De laatste jaren zijn er echter onderzoekers opgestaan die het verhaal van de Essenen in twijfel trekken en stellen dat de boekrollen ook wel eens in Jeruzalem kunnen zijn vervaardigd (bijvoorbeeld: door Joodse priesters) en later naar de grotten nabij de Dode Zee zijn gebracht.

Bron: Scientias

Meer info daarover lees je in het artikel 'How to make a book last for millennia'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht