ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oeps! De oceaanbodem lekt!

Regelmatig verdwijnen er enorme hoeveelheden zeewater. Waarom de zeespiegel toch min of meer stabiel blijft, is nog onbekend.
door Tsenne Kikke - maandag 19 november 2018 17:05

Bij een tectonische breuk verdwijnt er drie tot vier keer meer oceaanwater in de dieper gelegen aardmantel dan oorspronkelijk werd aangenomen. Hoe blijft het waterpeil dan stabiel?

Amerikaanse geologen hebben in de buurt van de Marianentrog, in het westen van de Stille Oceaan – met elf kilometer de diepst bekende plek op de aardkorst – een gedetailleerde analyse gemaakt van de plaatselijke waterhuishouding. Middels seismisch onderzoek van de oceaanbodem, en van de aardkorst daaronder en de aardmantel, kwamen ze erachter dat de Pacifische oceaanplaat veel meer zeewater met zich meeneemt naar de ondergrond dan eerst werd gedacht. De Pacifische plaat schuift bij de Marianentrog onder de Filipijnse plaat, een proces dat geologen subductie noemen.

Als het water in de diepste regionen van de aardkorst terechtkomt, wordt het samengeperst met allerlei mineralen tot gehydrateerd gesteente. Dat gesteente reist vervolgens verder met de plaat naar de onderliggende buitenste aardmantel, die ondanks de hoge temperatuur (maar dankzij de immense druk) uit vast gesteente bestaat.

De geologen denken dat het gehydrateerde gesteente tot wel honderd kilometer diep kan zakken, bijna tot bij de overgangszone tussen buiten- en binnenmantel. Uit hun analyse van de Marianentrog blijkt overigens dat er drie tot vier keer meer water ‘weglekt’ uit de Stille Oceaan. Als ze die resultaten extrapoleren naar de volledige bodem van oceanen, en naar de andere wereldzeeën, betekent dit dat er continu enorme hoeveelheden zeewater verdwijnen.

Geologen dachten altijd dat het water op de een of andere manier terugkwam, bijvoorbeeld: via neerslag uit de waterdamp uitgespuwd door vulkanen. Maar nu blijkt dat het lek veel groter is dan verwacht, volstaat dat feedbackmechanisme mogelijk niet meer. Wat er dan wel voor zorgt dat de zeespiegel min of meer stabiel blijft, is nog onbekend.

Bron: Eos Wetenschap

Nawoord: Die stabiliteit is misschien te verklaren vanwege de smeltende ijskappen op Groenland en Antarctica. Misschien is alles wat hierboven staat dan ook zeer goed nieuws, gewoonweg omdat men ons bang maakt met te melden dat indien de poolkappen meer en meer gaan smelten het waterniveau van zeeën en oceanen met x-aantal meter zal stijgen. Het verdwijnen van dat oceaanwater kan dan misschien als tegenpool fungeren, opdat het evenwicht ietwat behouden blijft. 'k Weet het natuurlijk niet. Het was maar een gedachte die opkwam, en alweer verdween. :-)

 

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht