ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het bestaan van de Kordylewski-wolken eindelijk bevestigd

Onze Aarde heeft dan toch enkele ‘satellieten’ van stof.
door Tsenne Kikke - zaterdag 3 november 2018 14:41

George Ivanovitch Gurdjieff vertelde ons een honderdtal jaar geleden, dat nadat onze Aarde een Zon geworden, en onze Maan tot een nieuwe Aarde is uitgegroeid, die Aarde een eigen Maan zal verkrijgen; een Maan, die er in wezen reeds is... Fysiek aanwezig? Of, in de vorm van stofwolken, die zich met-ter-tijd zullen verdichten?

In elk geval hebben Hongaarse astronomen een nieuw bewijs gevonden van het bestaan van twee stofwolken op bijna 400.000 kilometer van de aarde. Die stofwolken zouden al in 1961 voor het eerst zijn gefotografeerd door de Poolse astronoom Kazimierz Kordylewski. Maar, de beelden uit die tijd waren dermate vaag dat er steeds twijfel over hun reële bestaan bestond.

Het aarde-maanstelsel kent vijf min of meer stabiele punten waar kleine objecten een vaste positie kunnen behouden ten opzichte van de aarde en maan. Twee van deze zogeheten Lagrangepunten, L4 en L5 genaamd, bevinden zich vanaf de aarde gezien aan weerszijden van onze maan. Maar ze zijn niet stabiel, omdat ze alsmaar door de zwaartekracht van de zon worden verstoord. En, alhoewel zowel L4 en L5 niet volledig stabiel zijn, zou zich hier in de loop der tijden toch het nodige interplanetaire stof kunnen ophopen, al is het maar tijdelijk.

Een Hongaars team, onder leiding van Gábor Horváth van de Eötvös Loránd Universiteit, heeft recent een nieuwe poging gedaan om de ‘Kordylewski-wolken’ op te sporen. Daarbij maakten ze gebruik van een camera met een polarisatiefilter. Zonlicht, dat door stofdeeltjes wordt verstrooid, wordt gepolariseerd, en is met behulp van zo'n polarisatiefilter beter waarneembaar.

Op de nieuwe opnamen is inderdaad gepolariseerd licht te zien dat door de stofdeeltjes wordt weerkaatst. Het waargenomen patroon komt ook overeen met voorspellingen, die eerder door hetzelfde onderzoeksteam zijn gedaan, en in overeenstemming met de vroegste waarnemingen van Kordylewski. Volgens de Hongaarse wetenschappers zijn er geen optische artefacten, of andere verstorende effecten in het spel. Daarmee lijkt het bestaan van de stofwolk alsnog te zijn bevestigd.

De Lagrange-punten, en specifiek de punten L4 en L5 waar de wolken zich bevinden, zouden in de toekomst namelijk als parkingplaatsen interessant kunnen zijn voor lanceerplatformen, of ruimtestations. Die zouden op die punten namelijk relatief stabiel rond de aarde kunnen blijven zweven. Nu moet onderzocht worden of het stof, waaruit die wolken zijn samengeteld, geen schade kunnen veroorzaken aan ruimtetuigen en/of toekomstige astronauten.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht