ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe bomen in een woud, terwijl jij het niet beseft, met elkaar praten

Bomen in een bos zijn in wezen via hun wortels met elkaar verbonden.
door Tsenne Kikke - zondag 9 september 2018 4:35

Indien je door een bos wandelt, zie je de bomen meters ver uit elkaar staan - maar, vanuit het ondergrondse bekeken, verkrijgen we een geheel ander verhaal. Want: bomen praten. Niet met ons, maar met elkaar.

Naast communiceren, drijven bomen ook handel met elkaar, waardoor ze allerlei informatie uitwisselen. Onderstaand filmpje vertelt jou het hoe en het waarom ervan. Soms voeren ze zelfs oorlog. En, indien bomen van buitenaf worden aangevallen, kunnen ze - net als planten - via hun wortels signalen uitzenden naar andere bomen, opdat de naaste buren hun verdedigingssystemen kunnen verhogen. Dit communicatiesysteem verkreeg de naam 'The Wood Wide Web'.

Al dat communiceren doen ze met behulp van schimmels, die met hun draden de boomwortels omgeven maar ze ook kunnen doordringen. Die schimmels verschaffen daardoor koolstof, mineralen en water aan de bomen, en in ruil daarvoor ontvangen ze suikers om zelf in leven te blijven. Knap, hé! Deze ondergrondse, symbiotische samenlevingsvorm wordt 'mycorrhiza' genoemd. Het woord is afgeleid van het Griekse 'mukès, dat zwam betekent, en 'rhiza, dat 'wortel' beduidt.

Doch, net zoals het internet, heeft 'The Wood Wide Web' ook een schaduwzijde, omdat hackers het communicatiesysteem grondig kunnen verstoren. Sommige planten, bijvoorbeeld, hacken het systeem om dan voedingsstoffen van bomen te ontfutselen. Andere boomsoorten, zoals de Juglans nigra, de Zwarte walnoot, verspreidt giftige stoffen in het ondergrondse netwerk om hun rivalen in de buurt te saboteren, die dan veel later op afsterven zijn gedoemd.

Dus, als je nog eens in een bos wandelt, wees ervan bewust dat er onder jouw voeten van alles en nog wat aan het plaatsgrijpen is. Muisstil is het daaronder dus niet.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Chris Gepost op: 9/09/2018 8:15:21
Chris

Prachtig dat je dit onderwerp aanhaalt ! Altijd interessant om er weer wat over te lezen, de natuur is verbazingwekkend ingenieus ! Bedankt Angelus...

 


Chris Gepost op: 9/09/2018 8:25:22
Chris

voor de natuur actueel : quote Na zes jaar voorbereiding is de grote schoonmaak van oceanen met de plasticvanger van ‘Ocean Cleanup’  officieel begonnen. Dat is een opkuis systeem dat snel en efficiënt plastic vuilnis uit de zee moet halen. De bedenkers lieten het ding gisteren te water aan de Golden Gate Bridge in San Francisco. De eerste opkuis vond plaats tussen Hawaii en San Francisco, een gebied van bijna 4.000 kilometer breed, dat drie keer zo groot is als Frankrijk. Voor de eerste Ocean Cleaner, bedacht door de toen 18-jarige Nederlander Boyan Slat, werd maar liefst 27 miljoen euro aan crowdfunding ingezameld.“Dat mensen plastic gebruiken, is niet het probleem. Dat we dat plastic zomaar weggooien en dat het dan in zee belandt, dat is wel een probleem.” Dat zegt Lonneke Holierhoek van The Ocean Cleanup. unquote uit HLN 9/9/2018

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht