ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De opkomst van stoelgangtransplantatie: experimenteer nooit bij jezelf !

Een persoon van 70 kg draagt in zichzelf ongeveer 2 kg micro-organismen met zich mee.
door Tsenne Kikke - vrijdag 14 september 2018 16:39

De mens is een soort superwezen dat zeer veel micro-organismen huisvest, meer zelfs dan eigen lichaamscellen. In en op ons lichaam leven miljarden bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Per lichaamscel zijn er minstens 10. Ze zitten op de huid en de slijmvliezen en in de darmen. In totaal zouden we zo'n 10.000 verschillende soorten, vooral bacteriesoorten, 'onderdak' bieden. Samen maken ze 1 tot 3 procent van het totale lichaamsgewicht uit. Een persoon van 70 kg zeult dus ongeveer 2 kg micro-organismen mee.

Samen met de mens vormen ze een ecosysteem: mens en microben leven - meestal - vredig samen en hebben elkaar nodig. Sommige bacteriën in onze darmen breken bijvoorbeeld voedingsstoffen af, waardoor we de bouwstenen ervan makkelijker kunnen opnemen. Andere produceren vitaminen of ontstekingsremmende stoffen. Gezond zijn betekent daarom ook een goed functionerend ecosysteem zijn, met een goede mix van micro-organismen. Filosofen vragen zich af of we nog kunnen spreken van het menselijke individu, aangezien we eigenlijk een vat vol levens zijn. Ze willen de mens re-conceptualiseren als een soort superwezen waarin miljarden andere levensvormen zich thuis voelen.

Miljardenbusiness

De belangstelling voor de flora, die men tegenwoordig liever omschrijft als het microbioom, is zeer groot. Dat blijkt uit de wetenschappelijke publicaties over het onderwerp. Tussen 2006 en 2010 verschenen iets meer dan 300 publicaties in vakbladen met de term 'microbioom' in de titel. Van 2011 tot 2017 klom dat aantal tot meer dan 11.000, becijferde een biotechnologiebedrijf in Beijing dat investeert in microbioomgebaseerde therapieën.

Vooral de darmflora wordt gehypet. Honderden observationele studies, waarin verbanden gezocht (en gevonden) worden tussen de aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën en ziekte of gezondheid krijgen ruim aandacht in de media. Helaas worden de verbanden die men blootlegt vaak vertaald als causale verbanden, ofwel oorzaak-gevolgrelaties, hoewel ze dat niet zijn. Zo is de kwaliteit van de darmflora al gelinkt aan gezonde slaap, aan een goed geheugen en zelfs aan een prettige stemming. Allemaal voer voor nieuwe therapieën: supplementen met bepaalde bacteriesoorten, die een zekere impact zouden hebben op de gezondheid. Ze worden vaak zonder veel bewijs en zonder schroom op de markt gebracht. Het leidt tot supplementen met bepaalde bacteriesoorten, die vaak zonder veel bewijs op de markt gebracht worden.

Wereldwijd wordt fors geïnvesteerd in de nieuwe hype. Amerikaanse bedrijven investeerden tussen 2005 en 2015 maar liefst 1,6 miljard dollar in innovatieve microbioomgebaseerde therapieën, het leeuwendeel in voedingssupplementen met pre- of probiotica. Tot nog toe met weinig overtuigende resultaten. Dat is niet onlogisch, want het microbioom is zeer moeilijk te onderzoeken: het heeft geen vaste samenstelling, zelfs per individu kunnen bacteriesoorten sterk wisselen. Na een antibioticakuur ziet het er weer helemaal anders uit, uitgedund vooral. Wetenschappers zijn er wel van overtuigd dat een gezonde (darm)flora belangrijk is voor een goede gezondheid, maar niemand weet precies hoe een gezonde darmflora er dan moet uitzien.

Stoelgangtransplantatie

Van alle beproefde therapieën die tot op heden zijn voortgekomen uit microbioomonderzoek is er eentje die wél spectaculaire resultaten boekt: stoelgangtransplantatie bij personen met een darminfectie veroorzaakt door een therapieresistente Clostridium difficile. Dat is een lastige bacterie (de naam zegt het zelf), die hardnekkige diarree kan veroorzaken en soms weerstand biedt tegen bestaande antibiotica (therapieresistent).

Bij zo'n stoelgangtransplantatie brengt men, via een sonde langs de mond of de aars, verdunde stoelgang van een gezonde persoon in de darm van de patiënt. De bedoeling is de samenstelling van de darmflora (de microben die normaal in de darmen zitten, zijn ook in de stoelgang aanwezig) te herstellen. Clostridium difficile leeft bij heel wat mensen in de darmen zonder last te berokkenen, maar kan in periodes van zwakte (bijvoorbeeld bij een chronisch zieke opgenomen in een ziekenhuis) overwoekeren en hardnekkige diarree veroorzaken. Een stoelgangtransplantatie kan dan in een mum van tijd het evenwicht herstellen.

Wondermiddel

Tot nog toe is het de enige microbioomgerelateerde therapie waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze werkt.

Stoelgangtransplantatie werd na dat eerste succes nog bij tal van andere indicaties getest, maar zonder resultaat. Toch prezen diverse media de nieuwe methode de hemel in, met krantenkoppen als 'Uitwerpselen redden mensenlevens'. Er werd zelfs geopperd dat stoelgangtransplantatie evenveel effect zou hebben op de samenleving als het werk van informatici zo'n 50 jaar geleden.

Het leidde tot een geëxperimenteer met stoelgang door mensen die door een chronische, moeilijk behandelbare ziekte de wanhoop nabij zijn. Op de website 'The Power of Poop', waarvan hier de link, kun je lezen hoe je bij jezelf een stoelgangtransplantatie kunt toedienen, en wat je daar allemaal bij nodig hebt. Je vindt er ook getuigenissen van zogenaamde succesverhalen. Ga daar vooral nooit op in, want stoelgangtransplantatie is niet onschuldig: je kunt er ernstig ziek van worden, om nog te zwijgen over de hoogst onaangename procedure.

Bron: Knack. be - Marleen Finoulst, hoofdredacteur Bodytalk en arts.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht