ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Steeds meer mensen beschikken over een 'LaatsteWilMiddel'

Heeft een mens het recht om het leven in eigen handen te nemen?
door Tsenne Kikke - dinsdag 16 januari 2018 18:31

Naar het schijnt organiseert de 'Coöperatie Laatste Wil' (CLW) infoavonden voor haar leden aangaande de procedure om samen een giftige stof aan te kopen, teneinde het eigen sterven - zonder tussenkomst van artsen of andere hulpverleners - in handen te kunnen nemen.

Steeds meer mensen beschikken over zo'n laatstewilmiddel. En wie erover beschikt, heeft vaak meer dan nodig is voor eigen gebruik, en dan ook bereid het overschot met anderen te delen... Dat zij zich hiermee op juridisch glad ijs begeven, schrikt hen niet af, integendeel. Zij vinden het vergaren, bezitten en eventueel delen van middelen moreel gerechtvaardigd, en bestaande verboden houden hen daarom dan ook niet tegen.

Ook maakte reeds eerder de coöperatie gewag van het feit dat 7% van de CLW-leden (iets van een 210) eind vorig jaar middelen in huis heeft, die veelal illegaal werden geïmporteerd - of, via bedrog van een arts werden verkregen.

Tevens bleek na een rondschrijven, dat 90% van de leden de middelen graag in huis wil hebben, in veel gevallen omdat het gemoedsrust en zelfs levensenergie geeft als men ze in bezit heeft. "Deze mogelijkheid is nu bereikbaar," staat er op de website - plus, de volgende zaken...

Na een zoektocht van 4,5 jaar is het de Coöperatie gelukt om voor haar leden een veilig en humaan middel te vinden dat legaal te verkrijgen is, en in een kleine hoeveelheid tot een waardige dood leidt. Hiermee realiseert de Coöperatie een doorbraak in het bereiken van haar doel: de vrije verkrijgbaarheid van veilige en humane laatstewilmiddelen voor volwassenen. Zij is een voorstander van de autonome route die eigen regie wenst over het eigen sterven, zonder beoordeling van medici.

De ruim 3.300 leden van de Coöperatie vinden het ongewenst, bevoogdend en betuttelend dat de huidige wet- en regelgeving maakt dat de artsen en de overheid beoordelen of een individu, die wil sterven, daartoe de mogelijkheden krijgt. Zij vinden dat de overheid de belemmeringen moet wegnemen om aan de benodigde middelen te komen. Voor wie niet verder wil, kan de verplichting om verder te leven tot grote persoonlijke en maatschappelijke schade leiden. De Coöperatie weet zich gesteund door 63% van de Nederlandse bevolking, zo bleek uit recent onderzoek van de NRC (2016).

De Coöperatie Laatste Wil vindt wel dat er grote zorgvuldigheid moet worden betracht bij het gebruik van deze middelen en ook dat hoge eisen mogen worden gesteld aan de veiligheid. Onder meer kan worden gedacht aan een kluisje met een persoonlijk, biometrisch slot om het middel veilig te bewaren.

Nawoord

Zo'n middel kan dan ook in handen komen van geestelijk gestoorden; menselijk uitziende wezens, die het leven van anderen willen ontnemen. En, zeg me nu niet dat die griezels niet bestaan. :-)

Indien zo'n middel wordt gelegaliseerd, zou die onder de strenge Belgische wapenwetten moeten kunnen vallen, waardoor - bijvoorbeeld - een politieagent in de woonst van de persoon komt verifiëren of er ja dan neen een speciale kluis - waarin het middel kan worden opgeborgen - aanwezig is, et cetera.

Maar, toch blijft de hoofdvraag bestaan: "Heeft de mens het recht om een einde aan zijn eigen leven te maken door aan zelfdoding te doen?". Wat denk jij daarover?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht