ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Leonard Cohen is niet meer …

Leonard Cohen is misschien zijn grote muze, Marianne Ihlen, achterna gegaan.
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 november 2016 20:24

Leonard Cohen overleed op de gezegende leeftijd van 82 jaar. Hij voelde het aankomen, jij misschien ook, nadat je de woorden las die Cohen in een afscheidsbrief aan zijn muze Marianne Ihlen vlak voor haar dood schreef. Ze overleed op 28 Juli 2016. In die brief vatte Cohen de essentie van leven, liefde en dood samen, zoals geen ander dat kan, waaronder:

"Wel, Marianne, we zijn in de tijd aanbeland dat we zo oud zijn, dat onze lichamen aftakelen, en ik denk dat ik je heel spoedig zal volgen. Weet dat ik zo dicht achter je aan kom, dat als je je hand uitstrekt ik denk dat je de mijne kan raken. En je weet dat ik altijd van jou gehouden heb voor jouw schoonheid en wijsheid, maar daar moet ik niets meer over zeggen - want, dat weet je allemaal. Maar nu wil ik je gewoon een goede reis toewensen. Tot ziens, oude vriend. Oneindig veel liefde, ik zie je later weer."

Testament

Vorige maand nog bracht zanger-dichter Cohen zijn veertiende album ‘You want it darker’ uit, dat door velen werd beschouwd als een testament. In een interview met The New Yorker, dat werd gepubliceerd op 17 oktober 2016, verklaarde hij nog dat hij vreesde dat hij de nummers waaraan hij werkte niet meer zou kunnen afwerken. “Ik ben klaar om te sterven. Ik hoop dat mijn dood niet te oncomfortabel zal zijn,”... woorden, die een stukje van de realiteit waarin hij vertoefde, beschreven.

Mijn vorig berichtje over hem begon met...

De Canadese zanger-poëet Leonard Cohen werd op 21 september 82 jaar oud en bracht op die dag de single 'You want it darker' uit. Nu liggen zowel de LP als de CD sinds gisteren in de rekken.

Je bent geneigd om deze uitgave te beschouwen als zijn testament, omdat Cohen meermaals aangaf dat hij met één been in het graf staat. Deze zomer schreef hij zijn oude geliefde Marianne, toen hij hoorde dat ze op haar sterfbed lag: "Ik denk dat ik je heel spoedig zal volgen. Weet dat ik zo dicht achter je aan kom dat als je je hand uitstrekt, ik denk dat je de mijne kunt aanraken."

Luie bastaard

'A lazy bastard, living in a suit,' beschreef zichzelf in 'Going Home' uit 2012. Als op het toepassen van Zelfkennis op aankomt, zijn we dan niet allemaal een beetje lui? Stellen we allemaal niet de dingen uit, opdat we ze niet zouden moeten uitvoeren?... Ondanks die luiheid heeft Cohen uiteindelijk dan toch de eindmeet weten te bereiken. Of er nog iets van zijn innerlijke zelf is overgebleven, weet geen mens, en hoeft geen mens te weten, maar zijn liedjes zullen nog minstens een eeuwlang blijven nabestaan.

Going Home

Aan 'Going Home' kan men zeer veel betekenissen geven; dit, afhankelijk van het menstype, het bewustzijnsniveau en het leven dat men heeft geleid.

Het zou kunnen betekenen:

1) dat de ziel, die men tijdens dit leven verworven heeft, ergens blijft nabestaan.

2) dat de ziel, die men tijdens dit leven verworven heeft, in een hogere sfeer kan verblijven, dankzij de aanmaak van één van de vele andere lichamen.

3) Enzovoorts.

4) Maar, in de meeste gevallen is 'Going Home', of 'Thuiskomen', gewoonweg een opgaan in het stoffelijke voertuig, waarmee men zich een leven lang heeft geïdentificeerd. En, zoals je weet: vergaat stof tot stof.

5) Natuurlijk kan jij het véél beter weten, en hou je er andere opinies op na.

Je bent niet alleen: hetzelfde geldt voor de 7 miljard evenzeer bezielde mensen. Doch, onderzoek die geloofsovertuigingen, grondig, en tracht ondertussen aan de weet te komen wat het verschil zou kunnen zijn tussen 'bezield zijn' en 'over een persoonlijke ziel beschikken'.

'k Weet het natuurlijk niet, maar de kans is groot dat al jouw meningen op 'geleende kennis' berusten. Je weet wel: van ooit ergens gehoord of gelezen te hebben, zonder ze te hebben geverifieerd, en dus niet jouw eigendom zijn, niet jouw wezenlijke bezit. En, wat ben je ermee op het moment van jouw Thuiskomst?

Aanhoor en bestudeer de woorden uit zijn 'Going Home'... Ze zijn prachtiger en veel diepgaander dan je op het eerste zicht zou kunnen denken, net zoals de vele woorden uit al zijn andere songs. Misschien kunnen ze ook op jou van toepassing zijn, en besef dat Cohen op zijn manier aan Zelfkennis deed - of, noem het in zijn geval: Zelfanalyse, hetgeen weeral iets totaal anders is, en eerder naar het vergankelijke stoffelijke verwijst.

Leonard Cohen - Going Home (Old Ideas, 2012)

I love to speak with Leonard
He's a sportsman and a shepherd
He's a lazy bastard
Living in a suit.

But he does say what I tell him
Even though it isn't welcome
He just doesn't have the freedom
To refuse.

He will speak these words of wisdom
Like a sage, a man of vision
Though he knows he's really nothing
But the brief elaboration of a tube.

Going home
Without my sorrow
Going home
Sometime tomorrow
Going home
To where it's better
Than before.

Going home
Without my burden
Going home
Behind the curtain
Going home
Without the costume
That I wore.

He wants to write a love song
An anthem of forgiving
A manual for living with defeat.

A cry above the suffering
A sacrifice recovering
But that isn't what I need him
To complete.

I want him to be certain
That he doesn't have a burden
That he doesn't need a vision
That he only has permission
To do my instant bidding
Which is to say what I have told him
To repeat.

... (refrain: 2x)

I love to speak with Leonard
He's a sportsman and a shepherd
He's a lazy bastard
Living in a suit.

Heb ik ditmaal iemand bereikt? Iemand, net als ikzelf, doen na-denken?... Wat denk je? :-)

Nabericht 17/11/2016: Tot dusver was er geen overlijdensoorzaak gegeven. Maar in gesprek met 'The New York Times' maakte manager Robert Kory bekend dat Leonard Cohen in zijn slaap overleed, na een nachtelijke val.

Eerder was bekend dat Cohen de voorbije tijd gezondheidsproblemen had, en veel last had van zijn rug. Het magazine 'The New Yorker' vermeldde dat de zanger met kanker te kampen had.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht