ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De eeuwenoude traditie van de rol van dalai lama te spelen, zal ophouden …

De wereld is een schouwtoneel en ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel - en de rol van dalai lama is naar het schijnt uitgespeeld.
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 december 2014 7:17

Anno 2015 is in aantocht, en meer en meer mensen zijn in staat te beseffen dat vertegenwoordigers van godsdiensten ook maar gewone mensen zijn, zelfs de paus van Rome en de nu 79-jarige Tenzin Gyatso, de huidige dalai lama, ook wel 'His Holiness' genoemd. Ook het debat tussen filosoof Etienne Vermeersch en aartsbisschop André-Joseph Léonard zal getuigen van het feit dat ze allebei eveneens doodgewone stervelingen zijn met eigen meningen en geloofsovertuigingen. Doodgewone stervelingen, net als de paus, de dalai lama en de 7 miljard andere aardbewoners.

Wat de dalai lama betreft: eén ding moet ik over hem wel aangeven, en dat is, dat hij een eerlijk mens is, heel sympathiek overkomt, en op een professionele manier zijn rol vervult.  

In een interview met de Britse omroep BBC heeft de verbannen Tibetaanse spirituele leider nochtans onlangs vermeld te beseffen dat hij weleens de laatste met die titel kan zijn. Boeddhisten geloven nu eenmaal dat de nieuwe dalai lama geboren wordt als de huidige sterft. Een waarheid? Enkel en alleen indien je er geloof aan hecht.

Tenzin Gyatso vluchtte in 1959 naar India toen Chinese troepen rellen in Tibet hadden neergeslagen. Als dalai lama wees hij erop dat zijn rol als 'Zijne Heiligheid' niet langer politieke verantwoordelijkheden inhield. Deze laatsten droeg hij namelijk in 2011 over aan een verkozen leider van de Tibetaanse regering: Lobsang Sangay. Op die manier wilde dalai lama de Tibetaanse gemeenschap de verzekering geven dat het, buiten de controle van China om, een verkozen leider heeft.

Zoals je weet, heeft China herhaaldelijk gezegd de volgende dalai lama te zullen kiezen. De Panchen Lama, die een belangrijke rol speelt bij de aanduiding van de volgende dalai lama, werd namelijk al door China gekozen. De tweede belangrijkste figuur in het Tibetaanse boeddhisme werd in 1995 eigenlijk door de dalai lama zelf aangewezen, maar China verzette zich daartegen. Het is niet geweten waar de kleine jongen, die door de spirituele leider werd geselecteerd, op dit ogenblik verblijft. Het is alsof hij van deze aardbol is verdwenen.

"Op een dag zal de dalai lama ophouden te bestaan. Deze titels, die door de mens werden gecreëerd, zullen stoppen," aldus de spirituele leider. "Het instituut van de dalai lama is door mensen gemaakt en kan dus ook door mensen ongedaan worden gemaakt. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er geen domme dalai dama zal volgen; een iemand, die zichzelf ten schande brengt. Dat zou zo triest zijn. Daarom zou het veel beter zijn om met de eeuwenoude traditie te stoppen op een moment dat er een vrij populaire dalai lama is," verwijzend naar zichzelf.

Met zijn uitspraken wil de dalai lama voorkomen dat China na zijn dood een jonge 'marionet' aanstelt als nieuwe dalai lama.

Laten we ditmaal eindigen met de woorden van William Shakespeare (1564-1616), die in het toneelstuk 'As you like it' uit 1599 reeds vermeldde: 'All the world's a stage; And all the men and women merely players.'

- 'De hele wereld is een schouwtoneel en alle mensen zijn slechts acteurs'. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht