ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Biologisch eten is niet gezonder, wel veel duurder

Wat weet jij over biovoeding zoal te vertellen?
door Tsenne Kikke - woensdag 19 februari 2014 10:01

Biologisch geteelde producten doen het alsmaar beter. De Belgen hebben vorig jaar 417 miljoen euro uitgegeven aan bioproducten. In 2008 bedroeg dat cijfer nog maar 280 miljoen euro: bijna een verdubbeling op 4 jaar tijd. In de supermarkt wordt de afdeling met biologische appelen, eieren en pasta’s steeds groter. Maar weten we wel waarom we bio eten?

Twintig jaar geleden was bio iets voor 'groene jongens', en vond je de producten enkel en alleen in gespecialiseerde winkels. Maar vandaag de dag heeft wel élke supermarkt een grote bio-afdeling. Groenten en fruit, maar evenzeer yoghurt, conserven of kant-en-klaarmaaltijden: alles bestaat in bio. En we kopen het steeds meer. Alleen weten we niet goed waarom we voor bio kiezen. Heel veel mensen denken dat het gezonder is voor henzelf, anderen denken dat bio vooral goed is voor de wereld om zich heen. Nog anderen denken dat het beter smaakt, dat de voedingswaarde hoger ligt, of een combinatie van dat alles.

Telefacts vroeg zich af of bio de meerprijs waard is, ging naar de bioboer en deed de test? Zitten er écht geen pesticides op biologisch fruit? En smaakt soep met biogroentjes beter dan ‘gewone’ soep? Het antwoord op die vragen, verkregen we gisterenavond in het actualiteitenmagazine Telefacts.

Het verdict

Biologische producten zijn helemaal niet gezonder, noch voedzamer dan de traditionele. Telefacts liet groenten en fruit testen, onder andere op vitamine C en voedingsvezels. Bij een vergelijking van paprika's, bijvoorbeeld, bevatten zowel de biologische als de traditionele evenveel Vitamine C, maar de biologische bezat wel veel minder voedingsvezels...

Alles verkrijgt dé betekenis, die jij er zélf aan geeft

Kies één van onderstaande bevestigingen uit - of, maak er zelf eentje aan - en lees die een tiental malen met volle overtuiging hardop.

1) De voornaamste maaltijd van de dag is het ontbijt.

2) De voornaamste maaltijd van de dag is het middagmaal.

3) De voornaamste maaltijd van de dag is het avondmaal.

4) De voornaamste maaltijd van de dag is het ontbijt, bestaande uit granen.

5) De voornaamste maaltijd van de dag is het ontbijt, bestaande uit cornflakes.

Eentje uitgekozen, of er zélf eentje aangemaakt? Lees de verkozen affirmatie elke dag, en ik kan jou garanderen dat je de zoveelste waarheid voor jezelf rijker bent.

Indien je een persoon bent, die veel aandacht nodig heeft, of je bent een leiderstype met een enorm sterk ego - of, je bent een mens die denkt 'goed aan anderen te doen', zal niets jou tegenhouden om jouw nieuwe waarheid aan anderen op de een of andere manier te gaan verkondigen, of op te dringen.

Je kunt dit voorbeeld natuurlijk op alle soorten nieuwe overtuigingen toepassen. Enkele voorbeelden...

1) Marsmannetjes bestaan.

2) Aliens bezoeken regelmatig onze Aarde met hun vliegende schotels.

3) God is een man met een witte baard en hij draagt een lang wit kleed.

4) Als we dood zijn, gaan we ofwel naar de hemel, de hel, of naar het vagevuur.

5) Na mijn overlijden staan er daarboven 72 maagden op mij te wachten.

6) In de hemel eten we rijstpap met gouden lepeltjes.

7) Biologische voeding is veel gezonder dan de traditionele.

8) Zelfgekweekte groentjes zijn veel gezonder dan die uit de winkel.

9) Vul zelf maar in ...

Eenmaal een nieuwe overtuiging aanvaard, of aangeleerd, is het natuurlijk niet aangenaam om er alleen mee te blijven zitten. Dus is het logisch om mensen te contacteren, aan te trekken, of te vervoegen, die er hetzelfde idee op nahouden, nietwaar?

Op deze manier ontstaan Ufo-clubjes, sekten, godsdienstige gemeenschappen, fanclubs, en zo meer. Weet je nog hoeveel mensen effectief geloof hechtten aan 21/12/2012: Het Einde van de Wereld? Ikzelf heb op die dag mijn zoveelste verjaardag gevierd. En jij? Zat je toen in een schuilkelder, bijvoorbeeld? Of, bad je tot de een of andere godheid, misschien?

Mensen maken zichzelf van alles wijs, maar wat voeding betreft, moeten we wel voortgaan op wat de wetenschappelijke studies ons wijsmaken. Ditmaal in de betekenis van 'wijzer maken'.

Wel werd er in het programma niets gezegd over de additieven, die gebruikt worden in de verwerkingen van niet-biovoedingsbereidingen. Maar bereide eetwaren hebben dan ook niets te maken met de pure groente of fruitsoort, nietwaar?

Biologisch eten is niet veel gezonder, maar wel veel duurder. Zo ben je misschien weeral een overtuiging rijker.

Commentaar


Jos Grob Gepost op: 23/02/2014 11:59:16
Jos Grob

We moeten maar geloven dat wat iedereen schrijft waar is.

Ik kan niet geloven dat supermarktvoedsel net zo goed is als biologisch voedsel.

De wetenschap kan alleen de materiele materie onderzoeken maar niet de energetische,

en daar zit volgens mij de meerwaarde van biologisch. 

 


Tsenne Kikke Gepost op: 23/02/2014 12:59:32
Tsenne Kikke

Och, wat moet een mens wel of niet geloven? Wat men ook 'gelooft'... het is geen echt weten. Zo heeft iedereen het recht om te geloven wat hij wil - en, alles verkrijgt te betekenis die men er zélf aan wil geven. Blijf dus bij jouw geloof, en gun anderen het hunne. Tenslotte zijn 'energetische waarden' ook maar dingen die men in zichzelf verzint. Of, heb jij daar tastbare bewijzen van?... Weet, dat wat biologische voeding betreft, men niet kan onderzoeken wat de kwaliteit van de regen is die erop valt, noch de onderaardse wateraanvoer van naburig gelegen gronden, enzovoorts. We leven in moeilijke economische tijden en elke cent, die mensen vandaag de dag uitgeven, wordt soms tienmaal rondgedraaid. En vooral daarmee heb ik rekening gehouden... Wat hebben die mensen tenslotte aan 'energetische waarden' als ze moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen? Is het geen vorm 'luxe denken'?... Of, een bijgeloof dat men voor waar geloof aanziet - en, draai het of keer het: geen echt weten is. Toch bedankt voor jouw commentaar. Hopelijk doet het sommige lezers na-denken, en hun eigen geloofsovertuigingen onder de loep van hun eigen denken houden.


luc sybers Gepost op: 23/02/2014 13:32:15
luc sybers

Er worden heel wat giftige stoffen gebruikt in de klassieke landbouw, die grote schade aanrichten aan ons milieu en gezondheid voor mens dier.Op sommige plaatsen is de grondwater spiegel op grote diepte vervuild door chemische stoffen, Men vind residuen op de Noord en Zuid pool en zo kan ik nog even doorgaan.

In bio voeding worden al deze dingen niet gebruikt. Welke invloed de chemische vervuiling op ons heeft weet men niet of heel beperkt.

Als men een oordeel heeft moet men het toch iets breder onderzoeken, en meerdere facetten onder de loep nemen en dan komt gewone voedeing er veel duurder uit dan bio voeding omdat de schade door de gemeenschap wordt gedragen en niet door de veroorzaker


Tsenne Kikke Gepost op: 27/03/2014 21:26:37
Tsenne Kikke

Met alle respect voor persoonlijke meningen - maar, om mijn tekst te staven, voegde ik er vandaag de volgende nieuwsblog bij, getiteld: 'Zelfgekweekte groenten moet je minstens drie keer goed afspoelen'.
 

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht