ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Retraite, of herbronning, is bijvoorbeeld de stilte en vrede opzoeken in jezelf

Retraite is een terugtrekken in jezelf, teneinde over verschillende dingen van het leven te bezinnen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 22 juni 2013 2:11

Met retraite, of herbronning, wordt meestal bedoeld: een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek, geestelijke oefening en bezinning. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep, met de hulp van een leider, gedurende een aantal dagen intensief te mediteren, bijvoorbeeld.

Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richtten zich op verdieping van geloofsinzichten en -beleving. De laatste decennia worden ook retraites georganiseerd buiten het kader van georganiseerde religies, waarin dan de zin van het bestaan, of de persoonlijke verwachtingen in het leven centraal staan.

Een bijzondere vorm van retraite is de zogenaamde 'Ignatiaanse retraite' gebaseerd op de 'Exercitia spiritualia', oftewel de 'Geestelijke Oefeningen' van sint Ignatius van Loyola. Het werk omvat een 200-tal bladzijden en bestaat uit een reeks van gebeden, meditaties en geestelijke oefeningen. De eerste druk ervan verscheen in 1548.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de een of andere vorm van retraite? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht