ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Traditie is een gebruik of gewoonte, die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven

Oude tradities kunnen als waardevol worden beschouwd, maar tegelijkertijd elke vorm van voortuitgang afremmen.
door Tsenne Kikke - maandag 18 februari 2013 1:24

Een traditie, afgeleid van het Latijnse 'trádere' dat 'overleveren' betekent, is een gebruik of gewoonte, die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is, bijvoorbeeld, het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit.

Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatief, dat remmend op de vooruitgang kan inwerken. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend; 'veranderen', meestal in de zin van nieuwe verpakkingen met eenzelfde inhoud.

Soms worden tradities geschapen om een nationale identiteit, en daarmee nationale eenheid te bevorderen, wat Eric Hobsbawm (1917 – 2012) en Terence Osborn Ranger (1929) 'uitgevonden tradities' noemden.

Er zijn vele soorten tradities, waaronder:

- doorgeven van bepaald cultureel erfgoed, kennis en praktijk;
- sporten in een bepaald gebied;
- herdenkingen van belangrijke mensen uit de geschiedenis;
- het zingen van liederen bij speciale gelegenheden;
- het overleveren van de leermeester op de leerling van bepaalde kenmerken in een kunststijl, of leerstelling.
- rituelen in bepaalde godsdiensten en het aanbidden van bepaalde goden; dit, afhankelijk van cultuur tot cultuur.

Tradities kunnen zowel op grote als op kleine schaal voorkomen. Zo viert men over de gehele wereld Oud en Nieuw, maar kent niet iedereen het Sinterklaasfeest en wordt er niet overal Kerstmis gevierd.

Ook inzake zeden en gewoonten, of gebruiken - zoals bij geboorte, huwelijk of begrafenis - en bij gelegenheid van bepaalde kalenderdagen: zoals het feit dat bepaalde volkeren Nieuwjaar op een andere datum vieren, bijvoorbeeld.

De term 'oude tradities' doet ons ook misschien onmiddellijk, en soms met heel wat nostalgie, denken aan filmen zoals 'Fiddler on the roof'.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het thema 'Oude tradities'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht